Miniștrii de Externe din țările UE au căzut de acord asupra suspendării acordului de facilitare a vizelor pentru cetățenii ruși, dar nu vor impune o interdicție totală, așa cum ceruseră țările din estul Europei.

Comisarul european Josep Borrell a anunțat că miniștrii de externe ai țărilor membre UE au ajuns la o înțelegere pentru suspendarea acordului din 2007 cu Rusia privind facilitarea obţinerii vizelor. Acest lucru nu înseamnă că cetățenii ruși nu vor mai putea obține vize pentru a intra în țările membre UE, ci doar că procedura va fi mai complicată, mai birocratică și va crește perioada de așteptare pentru aprobare.

Am observat o creștere substanțială a trecerilor de frontieră dinspre Rusia către statele vecine. Aceasta devine un risc de securitate. Prin urmare, am ajuns la un acord cu miniștrii de externe ai UE cu privire la suspendarea completă a acordului UE-Rusia de facilitare a vizelor”, a anunțat comisarul european pentru politică externă.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, între care și România, au cerut interzicerea turiștilor ruși în UE, însă Germania și Franța s-au opus măsurii. Într-un document citat de Reuters, și preluat de G4Media, cele două țări argumentau că: ”Politicile noastre privind viza trebuie să reflecte aceasta şi să continue să le permită oamenilor contacte în cadrul UE cu cetăţeni ruşi care nu au legături cu guvernul rus”.