Acasă Externe Tenerife este afectată de cele mai grave incendii din ultimii 40 de ani

Tenerife este afectată de cele mai grave incendii din ultimii 40 de ani

0
Tenerife este afectată de cele mai grave incendii din ultimii 40 de ani

În Tenerife sunt stabiliți 10.000 de români, care urmăresc cu înfrigurare evoluția focului. Iar Ministerul român de Externe a transmis deja o atenționare de călătorie. Cei care au programate vacanțe în zonă, sunt sfătuiți să fie la curent cu toate mesajele transmise de autoritățile spaniole.

Pompierii spanioli luptă cu flăcările pe cinci fronturi, în partea de nord-est a insulei. Arde un perimetru de peste 40 de kilometri pătraţi.

Mii de localnici au fost deja evacuaţi, dar unele comunităţi sunt încă izolate.

Localnic: „Da, trăiesc în Candelaria, chiar acolo unde se văd focuri. Am numărat 11 focare, mi se pare clar că au fost puse deliberat, pentru că erau distanţe considerabile între ele.- Azi-dimineaţă, partenerul meu a zis că îi miroase a fum şi, când a deschis uşa, am văzut flăcările. În toate părţile, era suprarealist, un coşmar. Simt neputinţă, simt furie pentru că, aşa cum ziceam, cred că focurile au fost puse intenţionat.”

Localnic: „E foarte stresant, dar ce putem face?! Trebuie să ne părăsim casele. Sper să fim norocoşi şi să nu ajungă flăcările aici jos, dar nu e deloc exclus. Luăm şi câinii cu noi, nu plecăm nicăieri fără ei.”

Vâlvătaia a izbucnit marți noaptea în parcul naţional Teide dintr-o regiune muntoasă a insulei spaniole Tenerife. Între timp, alimentate de vegetaţia uscată din cauza caniculei, flăcările s-au extins încontinuu şi au făcut scrum mii de hectare de pădure.

Jurnalistul român Constantin Pletosu, stabilit în Tenerife: „Ceea ce vedeţi în spatele meu este sătuleţul Candelaria, de unde luma ea a fost evacuată. Nu numai de acolo, sunt afectate 9 localităţi din toate insula şi aproximativ 3.000 de locuitori – evacuaţi. Alţi 3800 sunt izolaţi în case, nu au voie să iasă pentru că, de 3 zile, ploua cu cenuşa şi cu bucăţi de lemn ars. Nu avem turişti romani care să fi avut probleme ori să fi fost evacuaţi. Aici, pe insulă, trăiesc aproximativ 10.000 de romani rezidenţi în Tenerife, nu au fost afectaţi.”

Autorităţile au mobilizat 17 aeronave şi 350 de pompieri şi militari, dar oamenii se plâng ca ajutoarele au venit prea târziu.

Localnic: „Autorităţile locale sunt de blamat pentru că ne-au lăsat să privim cum focul ne mistuie terenurile. N-au trimis elicoptere, nici avioane, nimic. E strigător la cer.”

Alţii sunt mai înţelegători.

Localnic: „E prea abrupt terenul, nimeni nu poate ajunge cu utilaje acolo. Nu sunt drumuri, cunosc bine locul pentru că fac drumeţii pe acolo.”

Coloanele de fum se înalță 6.000 de metri în văzduh, afectând grav calitatea aerului pe întreaga insulă. Canicula şi uscăciunea înregistrate şi în această vară în peninsulă Iberică au contribuit la incendii neobişnuit de severe atât în Spania, cât şi în Portugalia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.