Acasă Externe Tensiuni în creștere între Rusia și UE, în perspectiva unor noi sancțiuni. Ministrul rus de Externe amenință cu ruperea legăturilor cu UE

Tensiuni în creștere între Rusia și UE, în perspectiva unor noi sancțiuni. Ministrul rus de Externe amenință cu ruperea legăturilor cu UE

0
Tensiuni în creștere între Rusia și UE, în perspectiva unor noi sancțiuni. Ministrul rus de Externe amenință cu ruperea legăturilor cu UE

Într-un interviu distribuit și de Ministerul de Externe, Serghei Lavrov spune că Moscova este pregătită să rupă legăturile cu blocul comunitar, în cazul în care UE impune noi sancțiuni pentru reținerea lui Aleksei Navalnîi. 

Relația dintre Rusia și UE s-a deteriorat rapid săptămâna trecută, când reprezentatul Comisiei Europene pentru politici externe, Josep Borrell, a fost umilit în timpul unei vizite la Moscova. În timpul întâlnirii presa rusă a anunțat expulzarea a trei diplomați din Germania, Suedia și Polonia, pentru că ar fi participat la protestele de susținere a disidentului Aleksei Navalnîi. Presa internațională a criticat dur vizita șefului diplomației europene, catalogând-o ca o prestație dezastruoasă, nepregătită, iar lui Borell îi cer acum demisia zeci de parlamentari europeni.

Potrivit unor rapoarte citate de presa internațională, UE intenționează să impună interdicții de călătorie și înghețarea activelor aliaților președintelui Vladimir Putin, în condițiile în care Franța și Germania și-au dat deja acordul în acest sens.

Întrebat într-un interviu, ce urmează să fie publicat integral vineri, dacă Moscova va lua măsuri în sensul ruperii relațiilor cu UE, Lavrov a răspuns:

„Plecăm de la premisa că suntem gata (să facem acest lucru). În cazul în care vom vedea din nou sancțiuni impuse în anumite sectoare care prezintă riscuri pentru economia noastră, inclusiv în domenii dintre cele mai sensibile”.

„Nu vrem să ne izolăm la nivel global, dar trebuie să fim pregătiți pentru asta. Dacă vrei pace, atunci pregătește-te de război”, a mai spus Lavrov, potrivit Reuters.

Sancțiunile împotriva oligarhilor sunt însă dificile deoarece ar trebui să vizeze o infracțiune sancționată de UE și ar trebui să existe siguranța că nu pot fi atacate în fața justiției europene, relata AFP luni.

Un acord poate fi găsit între cei 27 pentru a sancționa alți membri ai președinției ruse considerați responsabili pentru represiunea împotriva partizanilor lui Navalnîi dar a obține mai mult este dificil, consideră un alt diplomat.

AFP mai nota că majoritatea statelor membre nu vor să rupă legăturile cu Moscova și sunt îngrijorate de riscul unei escaladări cu un vecin suspicios, membru al Consiliului de Securitate și putere angajată în mai multe regiuni ale globului unde UE are interese de apărat (Ucraina, Caucaz, Siria, Iran, Libia și Africa).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.