Creșterea tensiunilor dintre Grecia și Turcia, apărute pe fondul ultimelor dispute economice din Mediterana de Est, a complicat foarte mult relațiile, și așa dificile, dintre cele două țări.

Recent, guvernul de la Ankara a anunțat că vrea să foreze după bogatele resurse de gaze naturale din Mediterana de Est, mai exact în sudul și estul insulei grecești Kastelorizo. Doar că elenii susțin că regiunea respectivă aparține Zonei Economice Exclusive a Greciei, chiar dacă, din punct de vedere geografic, insula se află la 2 kilometri de largul coastelor turcești.

În ultimele săptămâni, liderii turci și greci s-au angajat într-o retorică tensionată, în timp ce navele lor de război s-au tatonat reciproc în estul Mediteranei.

Forțele ambelor țări au efectuat o serie de exerciții militare în zona maritimă dintre Cipru și insula Creta. Tensiunile au escaladat atunci când Turcia și-a trimis nava de cercetare, Oruc Reis, însoțită de nave de război pentru a căuta rezerve de gaze și petrol într-o zonă disputată din estul Mediteranei. Ieri, Turcia a anunțat, de asemenea, că vasul respectiv va efectua inspecții seismice până pe 12 septembrie, provocând iritare din partea Greciei vecine. Zilele trecute, Ankara a acuzat Atena că „militarizează” insula Kastelorizo, unde, conform presei turce, au fost aduși militari eleni.

Parlamentul grec a ratificat săptămana trecută un acord bilateral privind delimitarea zonelor maritime de exploatare a hidrocarburilor în estul Mediteranei între Grecia şi Egipt, care provoacă nemulţumirea ţării vecine Turcia, relatează AFP. Acest acord este considerat ca o ripostă la acordul turco-libian semnat la sfârşitul anului 2019 care permite Turciei să aibă accces la un spaţiu maritim mare în estul Mediteranei, unde au fost descoperite importante zăcăminte de hidrocarburi în ultimii ani.

Grecia şi Uniunea Europeană consideră că explorările de zăcăminte de hidrocarburi ale Turciei în zonă sunt ilegale. Ankara susţină însă că acţionează în propria zonă economică exclusivă. Pe fondul creşterii tensiunilor, UE a ameninţat Ankara vineri cu sancţiuni.

Acum 7 zile, nave militare turce au efectuat exerciţii în estul Mării Mediterane împreună cu un distrugător american, în timp ce Grecia şi Republica Cipru au desfăşurat manevre militare alături de Franţa şi Italia, conform cotidianului Le Monde.

În contextul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia, Franţa a trimis două nave militare, inclusiv fregata Lafayette, şi două avioane de vânătoare Rafale în estul Mării Mediterane. Avioanele militare sunt staţionate în Insula Creta. În estul Mării Mediterane este şi nava franceză portelicopter Tonnerre, care se îndreaptă spre Liban.