Viteza de construcție pe care Tesla o arată în Freienbrink, un parc industrial din Brandenburg, situat la sudul Berlinului, este impresionantă, relatează Berlinspectator.com. Inițial, a fost o plantație de pini. Când aceștia au dispărut la fel de repede precum un Tesla Model S ajunge de la New York la Fremont, fundațiile enormei „Gigafactory” au devenit vizibile.

Acum, doar câteva luni mai târziu, scheletele pentru trei clădiri mari ale fabricii au apărut deja. Nici o pandemie globală numită Corona nu a putut opri sau încetini construcția și nici lipsa unei autorizații de construcție. Aceasta din urmă nu îi va fi dată fabricii Tesla deocamdată. Până ieri, o nouă versiune a planurilor pentru fabrică era accesibilă tuturor, în mai multe locații din Brandenburg și online. Acum, obiecțiile pot fi transmise până pe 3 septembrie 2020.

După ce se va face acest lucru, obiecțiile vor fi discutate public cu reprezentanții Tesla. Aceasta se va întâmpla la sfârșitul lunii septembrie. Doar după finalizarea acestui proces, autoritățile de la Brandenburg pot elibera în cele din urmă o autorizație de construcție. Până când vor face acest lucru, cele trei clădiri ale fabricii vor fi avansat și mai mult. În această etapă, fabrica Tesla se construiește pe propriul risc, adică dacă nu obțin nicio autorizație, ceea ce este foarte puțin probabil, constructorii Teslei trebuie să înlăture tot ce au construit și să pună plantația de pin la loc.

Într-o zi de luni ploioasă de la începutul lunii august, ieri, parcul industrial Freienbrink era deja dominat de Tesla. Pe „L38”, un drum rural care leagă Autobahnul „A10” de așezarea Spreetal, nenumărate camioane uriașe se îndreaptă către șantierul gigant Tesla. Un camion trece la fiecare câteva minute. Și da, camioanele respective sunt alimentate cu motoare Diesel. Se pare că mută nisipul de acolo.

Securitatea este atentă în jurul șantierului. Mai mulți paznici ai drumului proaspăt asfaltat, care este principalul drum de acces la șantier, se vor apropia de oricine staționează acolo chiar și pentru o milisecundă. Chiar și în cealaltă parte a șantierului, unde nu merge aproape nimeni, orice vizitator care apare, chiar și în afară zonei împrejmuite, va fi abordat de „doi tipi americani care arată că agenți”.

Dacă Tesla va continua să-și construiască fabrica europeană în provincia Brandenburg, aceasta ar putea să-și atingă obiectivul, de a produce mașini chiar acolo într-un an de acum. În afară de „Berlin Model Y”, CEO-ul Elon Musk intenționează să fabrice o nouă linie de baterii în Freienbrink. Deocamdată, sunt destul de multe secrete în legătură cu acestea. Un alt detaliu este tipul lucrării de vopsea pe care Tesla-ul fabricat în Germania îl va primi, anume „cea mai modernă vopsea din lume”. Vopseaua va fi aplicată în mai multe straturi și va face ca vehiculele să iasă în evidență.

Întregul efort începe deja să dea roade. În timp ce concurenții serioși, precum Porsche sau marca Polestar de la Volvo de-abia încep să vândă vehicule, Tesla se transformă într-un mare jucător consacrat la nivel mondial, cu fabrici peste tot. Și, datorită americanilor, landul Brandenburg se alege cu mii de noi locuri de muncă.