Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat marţi o pauză la nivel mondial în testele clinice ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 după apariţia unei boli neexplicate la un participant, scrie AFP. Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat pentru The Guardian că reacția adversă a fost înregistrată doar la un singur participant și a spus că întreruperea studiilor este frecventă în timpul dezvoltării unui vaccin.

Studiile clinice finale pentru un vaccin împotriva noului coronavirus dezvoltat de compania AstraZeneca şi Universitatea Oxford au fost suspendate după ce un participant din Marea Britanie a avut o reacţie adversă, informează BBC. AstraZeneca a spus că este vorba despre o pauză „de rutină” în cazul unei „boli inexplicabile”. „În studiile ample, boli apar la întâmplare, dar trebuie analizate independent pentru a verifica asta cu atenţie”, a spus un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford. O anchetă independentă analizează datele privind siguranţa înainte de a fi decis dacă studiul clinic poate fi repornit.

Este a doua oară când studiul pentru acest vaccin al Universităţii Oxford a fost suspendat. În cazul testelor majore, acest lucru se întâmplă frecvent şi de fiecare dată când un voluntar este internat pentru că nu este imediat constatată cauza bolii dezvoltate. Este considerat că studiul va fi repornit în câteva zile. Nu au fost oferite detalii privind efectele adverse apărute la subiectul britanic, însă este aşteptat ca el să îşi revină curând.

Concluziile studiilor clinice sunt atent urmărite peste tot în lume, iar vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Oxford este considerat un candidat important între cele dezvoltate la nivel global. După fazele de testare 1 şi 2 care s-au încheiat cu succes, există speranţa că acesta va fi între primele care vor ajunge pe piaţă. În faza 3 de testare, începută de câteva săptămâni, sunt implicate circa 30.000 de persoane în SUA, Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Marţi, nouă dezvoltatori de vaccin împotriva Covid-19 au căutat să reasigure opinia publică prin anunţarea unui „angajament istoric” privind respectarea standardelor ştiinţifice şi etice în căutarea unui vaccin. AstraZeneca, Johnson & Johnson, BioNTech, GlaxoSmithKline, Pfizer, Merk, Moderna, Sanofi şi Novavax au semnat să aplice pentru aprobare normativă doar după ce vaccinurile vor fi trecut prin a treia fază de studiu clinic. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că aproximativ 180 de vaccinuri-candidat sunt testate în lume, dar în niciunul dintre cazuri nu a fost finalizat studiul clinic.