Testele folosite pentru depistarea coronavirusului sunt atât de sensibile încât ar putea detecta fragmente de virus mort, rămase în urma unor infecții vechi, spun oamenii de știință britanici, potrivit BBC.

Majoritatea oamenilor sunt contagioși timp de aproximativ o săptămână, dar ar putea ieși pozitivi și după câteva săptămâni. Cercetătorii spun că acest lucru ar putea duce la o supraestimare a nivelului actual al pandemiei.

Profesorul Carl Heneghan, unul dintre autorii studiului, a declarat că, în loc să dea un rezultat de tip „da” sau „nu” atunci când detectează prezența unui virus, testele ar trebui să aibă o limită, astfel încât cantități foarte mici de virus să nu declanșeze un rezultat pozitiv.

Practic, o persoană care cu o cantitate mare de virus activ în organism și o alta cu fragmente de virus dintr-o infecție deja eliminată, ar primi același rezultat – pozitiv – al testului. Dar nivelul lor de contagiozitate ar fi mult diferit.

El crede că detectarea urmelor vechi de virus ar putea explica parțial de ce numărul cazurilor crește în timp ce internările în spital rămân la același nivel.