Compania TikTok, cu sediul la Los Angeles, a intentat un proces administrației americane pentru a-și proteja drepturile și interesele legitime, afectate de decretul administrativ care vizează TikTok și compania mamă ByteDance, scrie Radio China International. ByteDance a confirmat că plângerea a fost depusă luni și vizează ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump la data de 6 august. La data de 6 august, Donald Trump a semnat un decret administrativ care pretinde că TikTok constituie o amenințare la adresa securității naționale americane, interzicând oricărei persoane fizice sau entități juridice americane să încheie tranzacții cu TikTok sau cu compania mamă, după 45 de zile.

Acțiunile lui Trump au determinat ByteDance să caute un cumpărător american pentru operațiunile sale din SUA. Microsoft și Oracle au discutat cu chinezii pentru preluarea companiei, aflându-se în negocieri. TikTok are peste 100 milioane de utilizatori în SUA.

Acum doua saptamani, o anchetă publicată de Wall Street Journal susține că TikTok, rețeaua socială pe care administrația Trump vrea cu orice preț să o interzică în SUA sau cel puțin să nu mai fie deținută de investitori chinezi, ar fi colectat date despre milioane de utilizatori timp de 18 luni, printr-o tactică interzisă de Google.