Tinerii care au avut anterior COVID-19 vor primi 5.000 de lire sterline pentru a fi expuși deliberat la virus pentru a doua oară – într-un nou studiu efectuat în Marea Britanie care își propune să vadă cum reacționează sistemul lor imunitar.

Studiul „provocării umane” de la Universitatea Oxford speră, de asemenea, să descopere ce doză de Coronavirus este necesară pentru a provoca o re-infectare și ce poate însemna acest lucru pentru dezvoltarea imunității protectoare împotriva bolii.

Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani care au fost anterior infectate în mod natural cu COVID vor fi recrutate și expuse din nou la virus într-un mediu sigur și controlat.

Participanții vor fi în carantină timp de 17 zile și vor fi observați de cercetători de la un spital până când nu vor mai fi expuși riscului de a-i infecta pe alții, primind o compensație de 5000 de lire sterline.

Cercetări recente au sugerat că infecția anterioară ar putea să nu protejeze pe deplin tinerii în viitor. Un studiu efectuat în SUA care indică faptul că 10% dintre participanți au ajuns să fie reinfectați.

Studiile de provocare umană au jucat un rol cheie în continuarea dezvoltării tratamentelor pentru boli, inclusiv malaria, tuberculoza, tifoida, holera și gripa.

Studiile de provocare ne spun lucruri pe care alte studii nu le pot face, deoarece, spre deosebire de infecția naturală, acestea sunt strict controlate. Când îi reinfectăm pe acești participanți, vom ști exact cum a reacționat sistemul lor imunitar la prima infecție COVID, exact când apare cea de-a doua infecție și exact cât de mult au primit virusul.” a declarat la Sky News profesor Helen McShane, care conduce studiul

Pe lângă îmbunătățirea înțelegerii noastre de bază, acest lucru ne poate ajuta să proiectăm teste care să prezică cu exactitate dacă oamenii sunt protejați de virus„, a adăugat ea.

Controalele regulate efectuate în anul după reinfectare vor ajuta la stabilirea răspunsului imun generat de virus – și acest lucru ar putea contribui la crearea unor vaccinuri mai eficiente și la o mai bună înțelegere a duratei imunității.

Tulpina originală a COVID-19 de la Wuhan va fi utilizată, deoarece aceasta este cea despre care oamenii de știință au cele mai multe informații, dar ar putea fi inclusă și o altă variantă.

Studiul va cuprinde două faze. Prima fază, care implică 64 de voluntari sănătoși, va avea ca scop stabilirea celei mai mici doze de virus care se poate implanta și începe replicarea. Odată ce dozarea este stabilită, aceasta va fi utilizată pentru infectarea participanților la a doua fază a studiului, care se așteaptă să înceapă în vară.

În februarie 2021 Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a studiile de provocare la oameni, în care voluntarii sunt expuși în mod deliberat la COVID-19 pentru a avansa cercetarea bolii cauzate de Coronavirus.