Acasă Economie Toți ochii ațintiți pe vizita lui Blinken în China: Șeful diplomației americane se întâlnește luni cu Wang Yi și ar putea fi primit de președintele chinez Xi Jinping

Toți ochii ațintiți pe vizita lui Blinken în China: Șeful diplomației americane se întâlnește luni cu Wang Yi și ar putea fi primit de președintele chinez Xi Jinping

0
Toți ochii ațintiți pe vizita lui Blinken în China: Șeful diplomației americane se întâlnește luni cu Wang Yi și ar putea fi primit de președintele chinez Xi Jinping

Secretarul american de stat Antony Blinken a început luni o întâlnire cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi în timpul vizitei pe care o întreprinde la Beijing, transmite AFP, citată de Agerpres.

Cei doi s-au întâlnit luni dimineaţa la Diaoyutai, vila de stat a guvernului chinez din Beijing, pentru o discuţie cu uşile închise.

Sosit duminică în capitala Chinei, Antony Blinken este primul secretar de stat american care vizitează ţara asiatică în ultimii aproape cinci ani.

El s-a întâlnit cu omologul chinez Qin Gang, cu care a purtat discuţii „sincere, concrete şi constructive”, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Secretarul de stat Blinken a subliniat în special „importanţa diplomaţiei şi a menţinerii canalelor deschise de comunicare în toate problemele pentru a reduce riscul percepţiilor eronate şi a erorilor de calcul”, a precizat el.

Qin Gang este ministrul chinez al Afacerilor Externe, în timp ce Wang Yi, în calitate de principal oficial responsabil cu problemele diplomatice în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC), este cel care exercită, în fapt, conducerea politicii externe a Chinei.

Nimeni nu se aşteaptă la progrese majore în relaţia bilaterală din cauza numeroaselor probleme ce cauzează fricţiuni în relaţia bilaterală – în special în ceea ce priveşte comerţul şi Taiwanul. Ideea este însă de a iniţia un dezgheţ diplomatic şi de a menţine un dialog pentru o „gestionare responsabilă a relaţiei sino-americane”, potrivit Departamentului de Stat.

Secretarul de stat al SUA ar putea fi primit luni de preşedintele chinez Xi Jinping, urmând ca spre sfârşitul zilei să aibă loc o conferinţă de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.