Forțele Aeriene Române confirmă că a detectat cele trei rachete rusești lansate din Marea Neagră, ce au trecut deasupra Republicii Moldova în drumul lor spre Ucraina. Precizează că n-au reprezentat pericol pentru România.

Ministerul român Apărării a emis un comunicat de presă în care a oferit precizări despre proiectele lansate de Rusia între orele 8:05 și 9:09. MApN a detectat cele trei ținte aeriene “care au evoluat în spațiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spațiul aerian al Ucrainei. Țintele aeriene au survolat și spațiul aerian al Republicii Moldova”.

Ministerul român explică faptul că cel mai probabil a fost vorba despre rachete de croazieră “lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea”, în urma analizei traiectoriei și parametrilor de zbor.

Țintele aeriene în discuție nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO”, se arată în comunicatul de presă în care MApN “condamnă în termeni cei mai fermi războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, exprimând sprijinul total pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării vecine. Acțiunile brutale de astăzi, care au vizat zone civile, intens populate, încalcă grav orice normă a dreptului internațional umanitar și, implicit, a Cartei Națiunilor Unite”.

Știrea inițială: Trei rachete de croazieră lansate în această dimineață asupra Ucrainei de pe navele rusești din Marea Neagră au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova. Am cerut ca ambasadorul Rusiei să fie chemat [la Guvern] pentru a da explicații”, a transmis pe Twitter Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova.

Ministerul Apărării din Republica Moldova a emis un comunicat de presă în care a detaliat traiectoria urmată de cele trei rachete care au traversat, între orele 8:33-9:02, spațiul aerian al țării pe următoarele direcții: 

  • localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) — Rîbnița — Soroca — Moghilev Podolsk;
  • Ciornaia — Voronovka (Ucraina) — Rîbnița — Rudi (Soroca);
  • Ciornaia (Ucraina) — s. Popencu (Republica Moldova) — Cineșcăuți (Florești) — în direcția Ucrainei.

Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian MOLDATSA. Țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”, se mai arată în comunicatul Ministerului.

Sursa: Comunicatul Ministerului Apărării