Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că Bahreinul şi Israelul îşi vor normaliza relaţiile, la o lună după acordul istoric între Israel şi Emiratele Arabe Unite, relatează AFP.

La numai câteva zile distanță de semnarea acordului dintre Israel si Emiratele Arabe Unite, alte două state arabe, Bahrain şi Oman, și-au redeschis liniile telefonice și au anunțat cooperări economice și sociale. Israelul și-a luat angajamentul să-și suspende demersurile de anexare a Cisiordaniei.

“Încă o realizare istorică astăzi”, a postat pe Twitter liderul de la Casa Albă. “Marii noştri prieteni Israel şi Bahrein au încheiat un Acord de pace”, a adăugat el.

Normalizarea relaţiilor între Israel şi aliaţii SUA din Orientul Mijlociu, printre care şi bogatele monarhii din Golf, este un obiectiv-cheie al strategiei regionale a lui Trump pentru izolarea Iranului, duşman important al SUA şi Israelului.

Bahreinul şi Israelul împărtăşesc cu alte ţări arabe din regiune aceeaşi ostilitate faţă de Iran, pe care Bahrainul îl acuză de folosirea comunităţii şiite din ţară împotriva dinastiei sunite la putere.

Însă la sfârşitul lui august, regele Bahreinului a reafirmat că ţara sa susţine crearea unui stat palestinian, părând implicit să respingă apelul Washingtonului la stabilirea rapidă de relaţii cu Israelul.

Autoritatea Naţională Palestiniană, condusă de Mahmoud Abbas, a calificat joi seara drept ”trădare” a cauzei palestiniene acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) şi a cerut o ”reuniune de urgenţă” a Ligii Arabe pentru denunţa acest acord. Totodată, in semn de protest, AP işi retrage ambasadorul din Abu Dhabi.

Toate facțiunile palestiniene, inclusiv Hamas și Jihadul Islamic, au emis declarații care denunțau acordul dintre Israel si Emiratele Arabe Unite.