În plus, Israelul recunoaște statul Kosovo, care va avea deasemenea capitală la Ierusalim, tot ca rezultat al medierii lui Trump. În schimb, palestinienii consideră că sunt victime ale ambițiilor electorale ale actualului președinte al SUA

Serbia îşi va muta de la Tel Aviv la Ierusalim ambasada din Israel, devenind astfel „prima ţară europeană” care urmează exemplul Statelor Unite, a anunţat vineri seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit AFP. Serbia urmează astfel exemplul Statelor Unite şi Guatemalei, care şi-au transferat ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim în mai 2018, încălcând un consens internaţional asupra Oraşului Sfânt şi provocând furia palestinienilor.

În acelaşi timp, la Casa Albă, preşedintele american Donald Trump a anunţat şi că Israelul şi Kosovo au căzut de acord să îşi normalizeze legăturile şi să stabilească relaţii diplomatice, potrivit Reuters. Netanyahu a declarat că Kosovo va fi „Prima țară cu majoritate musulmană care va deschide o ambasadă la Ierusalim. După cum am spus în ultimele zile, cercul păcii și recunoașterii Israelului se extinde și se așteaptă ca alte națiuni să se alăture acestuia. ” Emiratele Arabe Unite au acceptat să stabilească legături diplomatice cu Israelul, urmate de alte state arabe, Bahrain, Sudan şi Oman, care și-au redeschis liniile telefonice și anunță cooperări economice și sociale cu statul evreu.

Trump a făcut declaraţia însoţit de preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Avdullah Hoti, care, împreună cu consilieri ai preşedintelui american, au avut două zile de discuţii la Casa Albă în urma cărora au ajuns la un acord asupra unei „normalizări economice”. Discuţiile de la Casa Albă erau programate anterior pentru luna iunie, dar au fost amânate după ce preşedintele kosovar Hashim Thaci a fost inculpat pentru presupuse crime de război comise în timpul revoltei de gherilă din 1998-1999 împotriva controlului sârb. El a negat acuzaţiile.