Purtătorul de cuvânt al armatei din Mali a declarat că soldații ruși au fost desfășurați în orașul Timbuktu din nordul țării pentru a antrena forțele maliene într-o bază eliberată de trupele franceze luna trecută, pe fondul insecurității persistente într-o țară în care mari porțiuni de teritoriu nu sunt sub controlul guvernului.

Guvernul din Mali a declarat la sfârșitul anului trecut că “antrenorii ruși” au sosit în țară, dar Bamako și Moscova au oferit până acum puține detalii despre desfășurare, inclusiv despre numărul de soldați implicați sau despre misiunea exactă a trupelor rusești.

La 23 decembrie, un grup de țări occidentale, condus de fosta putere colonială Franța, care în 2013 a intervenit militar pentru a ajuta la respingerea avansării grupurilor armate care amenințau să cucerească întregul Mali, a criticat dur ceea ce a spus că este desfășurarea de mercenari ruși care lucrează pentru controversatul Grup Wagner.

Guvernul din Mali a negat acest lucru, afirmând că trupele rusești se află în țară ca parte a unui acord bilateral.

“Am avut noi achiziții de avioane și echipamente de la ei [rușii]”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al armatei din Mali pentru Reuters. “Costă mult mai puțin să ne antrenăm la fața locului decât să mergem acolo… Care este răul?”.

El nu a precizat câți ruși au fost trimiși la Timbuktu.

Locuitorii au declarat pentru Reuters că bărbați ruși în uniformă au fost văzuți conducând prin oraș, dar nu au putut spune câți sunt.

Sosirea forțelor rusești în Mali urmează desfășurărilor în alte câteva puncte fierbinți din Africa, parte a ceea ce analiștii spun că este o încercare a Moscovei de a-și recăpăta influența pe continent după o lungă absență în urma prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991.