Acasă Featured A doua stire pagina principal Trupele Wagner se apropie de Moscova fără a întâmpina o rezistență serioasă, și probabil vor intra în oraș după căderea întunericului

Trupele Wagner se apropie de Moscova fără a întâmpina o rezistență serioasă, și probabil vor intra în oraș după căderea întunericului

0
Trupele Wagner se apropie de Moscova fără a întâmpina o rezistență serioasă, și probabil vor intra în oraș după căderea întunericului

Rebeliune în Rusia. Trupele Wagner au ajuns în regiunea Moscovei, fără a întâmpina o rezistență serioasă, și probabil vor intra în oraș după căderea întunericului. Primarul Moscovei cere populației să stea în casă. Vladimir Putin se confruntă acum cu cea mai serioasă amenințare de când este la putere, iar următoarele 24 de ore sunt critice.

Update ora 18.45. Primarul Moscovei a îndemnat locuitorii capitalei să limiteze cât mai mult posibil deplasările în oraș. Într-o analiză CNN se arată că rebeliunea luptătorilor Wagner, care marchează acum Rusia, era atât inevitabilă, cât și imposibilă, în același timp. Inevitabilă deoarece proasta gestionare a așa-numitei “operațiuni speciale în Ucraina” a arătat că numai un sistem atât de omogen, închis și imun la critici, precum Kremlinul, ar putea supraviețui unei asemenea “aventuri”. În același timp, un război civil în Rusia părea imposibil având în vedere că toți criticii lui Vladimir Putin dispar misterios, sunt otrăviți sau suferă morți neașteptate. 

Evgheni Prigojin este însă creația lui Putin, iar armata privată Wagner a fost numită până acum Armata lui Putin. Acesta este motivul pentru care CNN îl numește pe Prigojin Frankenstein – după declarația de sâmbătă dimineață, în care Putin a vorbit de un act de trădare, dar fără a-l nominaliza pe Prigojin. Canalele Wagner au transmis că Putin a ales tabăra greșită, “dar nu-i problemă, în curând vom avea alt președinte”. 

Cu excepția unor atacuri aeriene (în care Armata Rusă a pierdut, după unele surse, trei elicoptere și un avion de transport) deocamdată mercenarii Wagner nu au întâmpinat o rezistență armată serioasă în drumul lor din Ucraina până la Rostov, apoi de la Rostov la Voronej și acum spre Moscova. Autoritățile ruse au creat blocade, sparte de mercenari, iar apoi au săpat șanțuri în autostradă pentru a opri înaintarea convoaielor Wagner. Bloggerul militar Rybar observă faptul că e ciudat că rebelii înaintează atât de repede și se întreabă ce se întâmplă cu adevărat. Deși nu se știe exact cât de numeroși sunt mercenarii Wagner care desfășoară acum un marș asupra Moscovei, Igor Girkin, fostul comandant al trupelor ruse din Donbas, spune că numărul soldaților ruși din jurul Moscovei este cel puțin dublu, dar adevărata întrebare este dacă aceștia “vor avea chef să lupte”. Soldații Wagner au o reputație de mercenari sângeroși, dar mai ales bine antrenați, în rândurile Armatei Ruse, care are acum în Ucraina soldații profesioniști, iar în spatele frontului, în Rusia, sunt trupe ale Ministerului de Interne și recruți din Garda Națională.

CNN consideră că, la începutul conflictului dintre Wagner și Ministerul Apărării, deraierea lui Evgheni Prigojin părea pentru o parte dintre analiștii și experții militari o farsă orchestrată chiar de Putin, pentru a-și ține sub control generalii. “Farsa” s-a transformat însă într-o amenințare în toată regula, iar CNN spune că Prigojin pare a fi planificat de mult această “izbucnire”. Justificarea și pretextul pentru lansarea a ceea ce șeful grupării militante a numit un “marș al dreptății” a părut urgentă și spontană – un aparent atac aerian lansat de forțele ruse asupra unei tabere a soldaților Wagner, atac negat de Ministerul rus al Apărării – la doar câteva ore după ce Prigojin arătase adevăratele rațiuni din spatele invadării Ucrainei.

CNN mai aduce în discuție și ipoteza încercării lui Prigojin de a-l împinge pe Vladimir Putin să reorganizeze Ministerul Apărării, pe care șeful Wagner l-a criticat public timp de luni de zile. Discursul lui Putin a eliminat însă și această ipoteză. Elita Rusiei este acum pusă în dificultatea de a alege între regimul “șubred” al lui Putin și mercenarul “Frankenstein” creat chiar de președintele rus.

Update ora 17. Ziarul economic rus Vedomosti relatează că forțele de securitate au început să ocupe poziții strategice în sudul Moscovei. În imaginile publicate se observă militari ruși purtând veste antiglonț și înarmați cu arme automate în apropierea unei autostrăzi care leagă capitala Rusiei de sudul țării (inclusiv de cele două regiuni aparent ocupate de rebeli). Fotografiile mai arată, de asemenea, un elicopter survolând deasupra astostrăzii.

De asemenea, conform agenție de stat Tass, care citează un parlamentar rus, luptătorilor Wagner li s-a promis o amnistie dacă depun rapid armele.

Update ora 16.30. Guvernatorul regiunii Lipețk confirmă că o coloană de vehicule ale grupării Wagner, care transportă echipament militar, înaintează prin localitățile din district, scrie agenția TASS.

Informația a fost distribuită anterior de publicația de limbă rusă Meduza care a precizat că, pe baza unei înregistrări video geolocalizate de agenția de presă, un convoi al Wagner a fost observat trecând prin satul Krasnoe.

Totodată, agenția rusă de presă Ria Novosti relatează că președintele Vladimir Putin a promulgat o lege care permite arestarea pe o perioadă de 30 de zile a tuturor cetățenilor care încalcă legea marțială în regiunile în care aceasta a fost impusă.

Update ora 15. Reuters confirmă, pe baza mărturiilor unui reporter de pe teren, că elicoptere militare rusești au deschis focul asupra unui convoi Wagner care înainta prin orașul Voronej, către Moscova. Potrivit publicației, cel puțin un tanc și un camion cu remorcă făceau parte din convoi.

Pe contul de Telegram al biroului de presă al lui Evgheni Prigojin a fost postat un alt mesaj audio în care o voce similară cu cea a șefului Wagner transmite că “țara susține acțiunile grupării Wagner pentru că este un «marș al dreptății». Am fost atacați, mai întâi de artilerie, apoi de elicoptere. Cu toate acestea, am trecut (prin orașele rusești) fără probleme și nu am atins niciun cetățean“. În înregistrarea audio se mai precizează că Wagner nu a ucis nicio persoană în drum spre Rostov și a prelaut controlul asupra sediului Districtului Militar de Sud din Rostov fără să tragă vreun foc de armă.

Update ora 14.30. Guvernatorul regiunii Lipețk, situată la nord de regiunea Voronej, către Moscova, le-a solicitat locuitorilor să rămână în casă și să evite călătoriile, indiferent dacă sunt cu maşina personală sau mijloacele de transport în comun. Surse ale BBC susțin că mercenarii Wagner au ocupat situri militare din oraș.

Update 14.25. Autoritățile de la Moscova au sporit măsurile de securitate, după ce șeful grupului de mercenari Wagner a afirmat că a preluat controlul asupra tuturor siturilor militare din orașul Rostov pe Don.

Update, ora 14. Conform unor informații neconfirmate, elicoptere ale armatei ruse au deschis focul asupra trupelor Wagner pe autostrada ce leagă Rostov de Moscova, în apropierea orașului Voronej.

Update, ora 13.30. Guvernatorul regiunii Rostov avertizează asupra pericolului unui război civil. Acesta îndeamnă oamenii să fie alături de președintele Putin: “Au fost momente în istoria Rusiei când unii au vrut să despartă societatea noastră și să aprindă flăcările războiului civil… a dus la o catastrofă. Nu putem permite să se întâmple din nou. Regiunea Rostov este de partea Președintelui! Dragi compatrioți, trebuie să fim uniți!“.

Update, ora 13.05. Un incendiu la un depozit de petrol a izbucnit în orașul Voronej, conform The Guardian. Nu este clar dacă incidentul are legătură cu rebeliunea trupelor Wagner. Ziarul independent rus Novaya Gazeta relatează că pe canalele locale de Telegram sunt distribuite imagini cu o coloană de fum negru.

Conform unor informații neconfirmate, aviația rusă este cea care a atacat depozitul. Într-unul dintre videoclipurile postate pe rețelele sociale, un elicopter survolează depozitul, care la scurt timp explodează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.