Israelul își închide granițele complet, timp de două săptămâni, și reactivează utilizarea tehnologiei de urmărire a telefoanelor, pentru depistarea contacților celor infectați cu Omicron.

Premierul Naftali Bennett a declarat sâmbătă seara târziu că interdicția de intrare în țară va dura 14 zile, începând de la miezul nopții de duminică spre luni, și se referă la toate persoanele care nu au cetățenie sau rezidență israeliană. Oficialii speră că în această perioadă vor apărea mai multe informații despre eficiența vaccinurilor actuale împotriva variantei Omicron a coronavirusului.

“Plecăm de la ipoteza că noua tulpină este deja în aproape fiecare țară și că vaccinurile rămân eficiente, dar încă nu știm în ce măsură”, a declarat ministrul de Interne Ayelet Shaked, citat de Reuters.

Israelienii care intră în țară, inclusiv cei vaccinați, vor fi obligați să stea în carantină.

Tehnologia de localizare a telefoanelor, utilizată de serviciul de securitate internă, Shin Bet, pentru urmărirea teroriștilor va fi din nou utilizată pentru localizarea persoanelor cu care a intrat în contact o persoană infectată. Această tehnologie a mai fost folosită în acest scop și la începutul pandemiei, dar utilizarea sa a fost limitată de Curtea Supremă a Israelului.

Israel a confirmat până acum un caz de Omicron, dar mai are alte șapte cazuri suspecte, în așteptarea confirmării medicale. Doar trei din cele șapte cazuri sunt la persoane complet vaccinate, dar între acestea sunt și persoane care nu au călătorit recent și ridică suspiciunea unei transmisii comunitare. Aproape 60% din populația țării este fie vaccinată cu a treia doză, fie nu a împlinit termenul de șase luni de la a doua doză.

După o ședință de urgență, guvernul britanic a decis reintroducerea unor măsuri de protecție “până când vom ști cât de periculoasă este varianta Omicron”, a declarat prim-ministrul Boris Johnson.

Principalele decizii:

  • Testare PCR până cel mai târziu în a doua zi de la sosirea în UK, pentru toți cei care intră în țară, indiferent că sunt cetățeni, rezidenți sau de altă naționalitate;
  • Până la confirmarea testului PCR negativ, toți călătorii vor fi obligați să intre în izolare;
  • Contacții celor depistați cu varianta Omicron trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile, indiferent că sunt sau nu vaccinați (nr – în prezent, contacții vaccinați sunt scutiți de carantină);
  • Purtarea obligatorie a măștilor în magazine și în spațiile interioare, inclusiv ]n transportul în comun;
  • Vaccinarea rapidă cu doza a III-a – cantintatea de vaccinuri va fi suplimentată și va fi permisă imunizarea cu doza a III-a înainte de perioada de șase luni de la doza a II-a

“Aceste măsuri vor fi revizuite peste trei săptămâni. Există multe lucruri pe care pur și simplu nu le putem ști în acest stadiu dar Omicron pare că se răspândește foarte rapid”, a mai spus premierul britanic. “Măsurile direcționate de acum vor câștiga timp pentru ca oamenii noștri de știință să ne poată spune cu ce avem de-a face”.