Potrivit presei din Turcia, suspecţii au fost arestaţi în urmă cu o lună de zile şi se pare că ofereau serviciilor secrete israeliene informaţii despre cetăţeni turci şi studenţi străini care studiază în Turcia. În ceea ce-i priveşte pe studenţi, se pare că aceştia lucrează în programe ale Ministerului Apărării.

Ziarul proguvernamental Sabah notează că operaţiunea a fost desfăşurată de serviciul turc de informaţii (MIT), în urma unor investigaţii realizate pe parcursul unui an.

Se aşteaptă urmărirea penală a celor arestaţi, de origine arabă, care se pare că sunt deţinuţi în cinci celule separate.

Pe baza articolului din Sabah, grupul celor 15 acuzaţi de spionaj se pare că a acţionat în patru provincii turceşti. Suspecţii sunt urmăriţi de circa un an, iar MIT a constatat că aceştia vizau în special palestinieni care trăiesc în Turcia.

Relaţia Ankarei cu Tel Avivul a trecut prin mai multe tensiuni în ultimii ani, iar Recep Tayyip Erdogan a încercat de mai multe ori să se prezinte drept un protector al palestinienilor în regiune, lansând atacuri dure faţă de comportamentul Israelului.

În luna mai, preşedintele turc a vorbit despre „atacuri dezgustătoare”, exprimându-şi sprijinul faţă de „fraţii palestinieni în toate situaţiile”.