Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, se va deplasa în Qatar pentru o vizită de două zile care vizează consolidarea cooperării dintre cei doi aliați, a anunțat presa de stat turcă.

Erdogan și emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, vor prezida marți cea de-a 7-a reuniune a Comitetului strategic suprem Qatar-Turcia. O delegație turcă de miniștri și lideri de afaceri se va întâlni, de asemenea, cu omologii din Qatar.

Ambasadorul Turciei în Qatar, Mustafa Goksu, a declarat pentru Al Jazeera Arabic că summitul va include semnarea de acorduri într-o varietate de domenii, inclusiv cultură, comerț, investiții, ajutor, sport, dezvoltare, sănătate și afaceri religioase.

Cele două țări au semnat deja zeci de acorduri de la prima reuniune a Comitetului Strategic Suprem din 2015. Se așteaptă ca schimburile comerciale dintre Doha și Ankara să crească în acest an față de anul trecut, a declarat Goksu.

Mii de soldați turci se află la Doha, în singura bază militară a Turciei din regiunea Golfului. Câteva sute de soldați din Qatar și 36 de avioane de luptă sunt așteptate să fie desfășurate temporar în Turcia, ca parte a unui efort de a îmbunătăți pregătirea forțelor aeriene din Doha.

Turcia se confruntă cu rezervele valutare epuizate ca urmare a unei crize economice și a devalorizării rapide a lirei, iar Qatar îi furnizează în prezent echivalentul a 15 miliarde de dolari în swap-uri valutare, limita a fost majorată de la echivalentul a 5 miliarde de dolari după discuțiile dintre cele două țări din mai 2020.

Cele două țări au devenit mai apropiate în 2017, după ce Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt au impus o blocadă asupra Qatarului. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egiptul au acuzat Qatarul că se amestecă în afacerile lor și că sprijină grupuri asociate cu revoltele din 2011 ale Primăverii Arabe din regiune.

Legăturile diplomatice, precum și schimburile comerciale și călătoriile cu Qatar au fost întrerupte de către țările care au impus blocada, ceea ce a generat temeri legate de perturbarea importurilor obișnuite, cum ar fi produsele alimentare.

Cu toate acestea, în decurs de câteva zile, Qatar și Turcia au convenit asupra unor noi acorduri de import, în urma cărora Qatar a adus pe calea aerului o serie de produse turcești esențiale. La scurt timp după aceea, s-a anunțat că Turcia va desfășura câteva sute de soldați suplimentari la baza sa militară din Qatar.

Blocada a fost ridicată în luna ianuarie a acestui an, iar șeicul Tamim a participat ulterior la un summit al Consiliului de Cooperare al Golfului în Arabia Saudită.