Acasă Economie Turcia: Oligarhii ruşi pot continua să vină şi să facă afaceri în țara noastră. Nu participăm la sancțiuni

Turcia: Oligarhii ruşi pot continua să vină şi să facă afaceri în țara noastră. Nu participăm la sancțiuni

0
Turcia: Oligarhii ruşi pot continua să vină şi să facă afaceri în țara noastră. Nu participăm la sancțiuni

Oligarhii ruşi pot continua să vină şi să facă afaceri în Turcia atât timp cât respectă legea turcă şi dreptul internaţional, a afirmat sâmbătă ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, care a reconfirmat că țara sa, deși membră NATO, nu participă la sancțiunile internaționale decise după invadarea Ucrainei.

„Nu participăm la sancţiuni. Le aplicăm doar pe cele decise de Naţiunile Unite. Cu siguranţă, cetăţenii ruşi pot vizita ţara noastră”, a răspuns Mevlut Cavusoglu, care, aflat la Forumul de la Doha, din Qatar, a răspuns la o întrebare despre iahturile miliardarului rus Roman Abramovici care au acostat în această săptămână în sud-vestul Turciei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Dacă întrebaţi dacă oligarhii pot face afaceri în Turcia, putem evalua (aceste solicitări) dacă sunt conforme cu legea şi cu dreptul internaţional”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Ankara.

Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite şi Uniunea Europeană, au impus sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, plasând oligarhi, printre care Roman Abramovici, şi alți apropiaţi ai preşedintelui rus, Vladimir Putin, pe lista ţintelor acestor măsuri de retorsiune. Câteva ţări au confiscat iahturi aparţinând celor mai bogaţi ruşi.

Turcia, membră a NATO, care are legături strânse cu Rusia şi Ucraina, nu s-a alăturat sancţiunilor vizând Moscova, dar a calificat invazia Ucrainei ca fiind „inacceptabilă” și încearcă o mediere între cele două țări.

„În ţara noastră, permitem tot ce este legal şi nu se poate face nimic ilegal. Răspunsul meu este foarte clar”, a replicat Mavlut Cavusoglu în faţa întrebărilor insistente privind posibila participare a Turciei la sancţiunile care vizează oligarhii ruşi. „Dar dacă este o situaţie contrară dreptului internaţional, este altceva”, a precizat el.

„Trebuie să prezentăm o soluţie care să permită ambelor părţi să găsească o ieşire onorabilă, astfel încât să-şi convingă opinia publică şi, în general, pe toată lumea”, a spus ministrul de externe turc despre eforturile de a ajunge la un acord de încetare a focului.

Turcia a organizat în Antalya, la 10 martie, reuniunea la cel mai înalt nivel între Rusia și Ucraina de la izbucnirea ostilităților, la 24 februarie, la care au participat miniștii de externe Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.