Turcia. Președintele Erdogan a ordonat declararea persona non grata a 10 ambasadori străini, inclusiv pe cei ai SUA, Germaniei și Franței. Îi acuză de presiuni făcute asupra guvernului său pentru eliberarea din închisoare a omului de afaceri Osman Kavala, despre care spun că a fost condamnat pe nedrept pentru finanțarea protestelor din 2013 și a puciului eșuat din 2016.

Cei zece diplomați aparțin Canadei, Danemarcei, Germaniei, Franței, Olandei, Norvegiei, Suediei, Finlandei, Noii Zeelande și SUA și au cerut, printr-un comunicat public emis săptămâna trecută, o soluționare rapidă și justă a cazului lui Osman Kavala. Ulterior, oficialii au fost convocați pentru explicații la ministerul turc de Externe.

Osman Kavala a fost arestat în 2017, sub acuzațiile de finanțare a protestelor anti-guvern din Turcia, din 2013, și, de asemenea, pentru participarea la lovitura de stat din 2016. Kavala s-a aflat în arest timp de patru ani fără condamnare, în ciuda cererilor de eliberare lansate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a constatat că arestarea acestuia a fost bazată pe motive politice, iar acuzațiile aduse nu pot fi susținute de dovezi clare.

“Kavala este filiala Turcia a lui Soros. 10 ambasadori au venit la Ministerul de Externe pentru el. Ce este cu impertinenţa asta? Unde credeţi că sunteţi? Aici este Turcia, Turcia! Nu puteţi să veniţi aici la Ministerul de Externe şi să daţi instrucţiuni. Eu i-am dat indicaţia necesară ministrului nostru de Externe. I-am zis: ‘O să rezolvaţi imediat să îi declaraţi cât mai curând pe cei 10 ambasadori persona non grata’”, a spus Erdogan la o inaugurare la Eskişehir.

Declararea ambasadorilor drept “persona non grata” reprezintă primul pas înainte de expulzarea lor, scrie dw.com.