Acasă Externe Turcia răspunde criticilor lui Macron și-l acuză de aroganță și de reflexe colonialiste

Turcia răspunde criticilor lui Macron și-l acuză de aroganță și de reflexe colonialiste

0
Turcia răspunde criticilor lui Macron și-l acuză de aroganță și de reflexe colonialiste

Turcia a denunţat joi declaraţiile „arogante” ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a criticat acţiunile Ankarei în estul Mediteranei, şi l-a acuzat pe liderul francez că „pune în pericol” interesele Europei, informează AFP.

Turcia a intrat într-un război al declarațiilor cu președintele Franței Emmanuel Macron. După ce Macron a criticat acţiunile Ankarei în estul Mediteranei, Franța susținând Grecia în acest conflict, ministerul de Externe de la Ankara l-a acuzat pe liderul francez că „pune în pericol” interesele Europei.

„Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut încă o dată declaraţii arogante, într-un vechi reflex colonialist”, a afirmat Ministerul Afacerilor Externe al Turciei. Potrivit aceleiași surse, şeful statului francez „favorizează tensiunile şi pune în pericol interesele Europei şi ale Uniunii Europene”.

Macron a lansat joi un apel Uniunii Europene să prezinte o „voce mai unită şi mai clară în faţa Turciei”, care „nu mai este un partener în regiune”, în contextul în care nu există o poziţie unită a blocului comunitar cu privire la acest subiect. „Noi, europenii, trebuie să fim mai clari şi mai fermi cu guvernul preşedintelui (turc Recep Tayyip) Erdogan, care are astăzi comportamente inadmisibile” şi trebuie „să-şi clarifice intenţiile”, a afirmat şeful statului francez. El a subliniat totodată că „dorinţa sa profundă” este de a „reangaja un dialog fructuos cu Turcia”.

Într-o aparentă aluzie la acţiunile guvernului turc şi consecinţele lor, preşedintele francez a mai afirmat că „poporul turc, care este un mare popor, merită altceva”.

„Macron atacă Turcia şi pe preşedintele nostru în fiecare zi, pentru că noi dejucăm proiectele sale insidioase şi jocurile sale murdare în materie de politică externă”, a adăugat ministerul turc. „În loc să pozeze orbeşte ca avocat al Greciei şi al ciprioţilor-greci (…), Franţa ar trebui să adopte o poziţie ce favorizează reconcilierea şi dialogul”, a continuat el.

Există temeri din ce în ce mai mari ca ar putea izbucni accidental un conflict intre Grecia si Turcia, cele două țări fiind blocate într-o dispută de zeci de ani, întrucât concurează pentru controlul rezervelor de petrol și gaze din estul Mediteranei. Turcia a desfășurat pe 10 august nava de cercetare Oruc Reis și o flotilă de escorte de nave de război în apele dintre Cipru și insulele grecești Kastellorizo și Creta. Șederea navei în apele contestate a fost prelungită de trei ori. Grecia a răspuns prin organizarea de exerciții navale cu mai mulți aliați ai UE și Emiratele Arabe Unite, nu departe de manevrele mai mici efectuate recent de Turcia între Cipru și Creta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.