Acasă Externe Turcia şi-a schimbat oficial numele „pentru a nu mai exista confuzia cu un curcan“

Turcia şi-a schimbat oficial numele „pentru a nu mai exista confuzia cu un curcan“

0
Turcia şi-a schimbat oficial numele „pentru a nu mai exista confuzia cu un curcan“

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a expediat o scrisoare la Naţiunile Unite în care cere în mod oficial ca ţara sa să fie denumită „Türkiye”, a informat agenţia de presă de stat TRT.

Decizia este considerată ca parte a unui efort al Ankarei de a modifica imaginea ţării şi de a-şi separa numele de unele conotaţii negative care îi sunt asociate, şi pentru a nu mai exista confuzia cu un curcan ( în limba engleză cuvântul „turkey” înseamnă „curcan”).

Agenţia Anadolu a comunicat că Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a confirmat primirea scrisorii miercuri. Agenţia l-a menţionat pe Dujarric afirmând că modificarea numelui a intrat în vigoare „din momentul” în care a fost primită scrisoarea, scrie AP.

Administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a făcut presiuni ca numele Turcia, recunoscut la nivel internaţional, să fie schimbat în „Türkiye”. Ţara s-a numit „Türkiye” după declararea independenţei sale, în anul 1923. În luna decembrie, preşedintele turc Erdogan a dispus folosirea lui „Türkiye” pentru a reprezenta mai bine cultura şi valorile turceşti, solicitând inclusiv ca pe produsele exportate să se utilizeze „ Made in Türkiye”, în loc de „ Made in Turkey”. Totodată, ministerele turceşti au început să folosească „Türkiye” în documentele oficiale. De asemenea, la începutul acestui an, administraţia a lansat un videoclip promoţional ca parte a eforturilor sale de a-şi schimba numele în limba engleză. Videoclipul îi arată pe turiştii din întreaga lume spunând „Hello Türkiye” în locuri populare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.