Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a expediat o scrisoare la Naţiunile Unite în care cere în mod oficial ca ţara sa să fie denumită „Türkiye”, a informat agenţia de presă de stat TRT.

Decizia este considerată ca parte a unui efort al Ankarei de a modifica imaginea ţării şi de a-şi separa numele de unele conotaţii negative care îi sunt asociate, şi pentru a nu mai exista confuzia cu un curcan ( în limba engleză cuvântul „turkey” înseamnă „curcan”).

Agenţia Anadolu a comunicat că Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a confirmat primirea scrisorii miercuri. Agenţia l-a menţionat pe Dujarric afirmând că modificarea numelui a intrat în vigoare „din momentul” în care a fost primită scrisoarea, scrie AP.

Administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a făcut presiuni ca numele Turcia, recunoscut la nivel internaţional, să fie schimbat în „Türkiye”. Ţara s-a numit „Türkiye” după declararea independenţei sale, în anul 1923. În luna decembrie, preşedintele turc Erdogan a dispus folosirea lui „Türkiye” pentru a reprezenta mai bine cultura şi valorile turceşti, solicitând inclusiv ca pe produsele exportate să se utilizeze „ Made in Türkiye”, în loc de „ Made in Turkey”. Totodată, ministerele turceşti au început să folosească „Türkiye” în documentele oficiale. De asemenea, la începutul acestui an, administraţia a lansat un videoclip promoţional ca parte a eforturilor sale de a-şi schimba numele în limba engleză. Videoclipul îi arată pe turiştii din întreaga lume spunând „Hello Türkiye” în locuri populare.