Podul Çanakkale 1915, sau Podul Dardanelelor, care va avea o deschidere de 2023 de metri, se apropie de inaugurare, lucrările de asamblare fiind deja încheiate. Inaugurarea este prevăzută pentru primăvara anului viitor, când se vor încheia și lucrările de finisare, precizează ziarul turc Hurriyet.

La ceremonia organizată în urmă cu câteva zile cu ocazia finalizării lucrărilor de asamblare, președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat că podul va fi inaugurat la 18 martie anul viitor, pentru a marca aniversarea bătăliei de la Gallipoli din Primul război mondial.

Lucrările pentru construcția podului au început în urmă cu 5 ani, timp în care, potrivit autorităților turce, ”5000 de muncitori au lucrat neîntrerupt”. Turnurile de susținere, colorate în alb și roșu, au înălțimea de 318 metri, un simbol al datei de 18 martie, iar lungimea totală a podului, cu tot cu viaductele conexe, va fi de 4608 metri. Podul va face legătura dintre Europa și Asia, în dreptul localităților Lâpseki și Gallipoli.

La data de 18 martie 1915 a fost lansat atacul principal al celebrei Bătălii de Gallipoli de către forțele navale aliate ale Rusiei, Regatului Unit și Franței, cu intenția de a prelua controlul asupra Strâmtorii Dardanele în vederea înaintării către capitala Imperiului Otoman. Atacul naval a fost respins de forțele otomane după mai multe luni de lupte, cu multe pierderi de ambele părți.