Utilizatorii de internet din țara Turkmenistan din Asia Centrală, controlată strict de regimul de la conducere, relatează că sunt obligați să jure pe Coran că nu vor folosi rețele private virtuale (VPN), a raportat serviciul Turkmen al RFE / RL.

Mai mulți utilizatori de internet din fosta republică sovietică extrem de izolată au declarat pentru RFE / RL că au fost instruiți de autorități să jure pe cartea sfântă a musulmanilor că nu vor folosi niciodată VPN-uri după ce au solicitat o conexiune la internet în casele lor.

VPN-urile sunt ilegale în Turkmenistan, dar sunt utilizate pe scară largă pentru a ocoli restricțiile guvernamentale de pe internet. De exemplu, Facebook, YouTube, Twitter, sau Google sunt deja blocate de autoritati.

“Am așteptat un an și jumătate după ce am completat toate documentele necesare și am semnat formularele de cerere prin care mi-am solicitat instalarea WiFi în casa mea. Acum spun că trebuie să jur pe Coran că nu voi folosi un VPN, dar nimic nu este accesibil fără VPN-uri Nu știu ce să fac “, un utilizator de internet care s-a prezentat drept Ainur a declarat pentru RFE / RL pe 9 august.

Un corespondent local RFE / RL a raportat că un ofițer al Ministerului Securității Naționale cerea ca fiecare utilizator de internet să jure pe Coran că nu va folosi VPN-uri.

De ani de zile, autoritățile din Turkmenistan au blocat numeroase site-uri web – inclusiv Facebook, YouTube, Twitter, precum și site-uri care oferă servicii VPN – și au arestat persoane care au instalat astfel de servicii pe telefoanele lor mobile.

Turkmenistanul este una dintre cele mai stricte țări din lume în ceea ce privește cenzura pe internet, alături de Belarus, China, Iran, Coreea de Nord și Siria, potrivit unui raport publicat săptămâna trecută de Comparitech, un site web care oferă informații despre securitatea cibernetică și confidențialitatea online.