Ucraina va depune o cerere de aderare accelerată la NATO. Volodimir Zelenski: ”De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm unii pe alții și ne protejăm. Asta este Alianța”. Decizia, la scurt timp după ce Putin a semnat anexarea celor patru regiuni ucrainene la Federația Rusă.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, după ședința Consiliului de Securitate de la Kiev, că Ucraina va depune o cerere de aderare accelerată la Alianța Nord-Atlantică.

De facto, ne-am făcut deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ele sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm unii pe alții și ne protejăm. Asta este Alianța. Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure. Facem pasul nostru definitoriu prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, a anunțat Zelenski pe Facebook.

”Astăzi, aici la Kiev, în inima țării noastre, facem un pas decisiv pentru securitatea întregii comunități a popoarelor libere. Vedem cine ne amenință, cine este gata să omoare și să mutileze, cine nu se oprește în fața oricărei sălbăticii, doar pentru a-și extinde controlul asupra zonei”, a declarat șeful statului ucrainean, care a adăugat: ”Întregul teritoriu al țării noastre va fi eliberat de acest inamic. Inamicul nu este doar pentru Ucraina, ci și pentru umanitate, lege și adevăr. Rusia știe deja acest lucru, simte puterea noastră”, a continuat acesta.

Zelenski consideră că agresiunea rusă nu se va opri la granițele Ucrainei, dacă rușii nu vor  fi opriți. Conform acestuia, statele baltice, Polonia, Moldova, Georgia și Kazahstan urmează a fi atacate.

Decizia vine la scurt timp după ce Vladimir Putin a semnat anexarea celor patru regiuni ucrainene la Federația Rusă. Într-un lung discurs, liderul de la Kremlin a acuzat ”anglo-americanii” că s-ar afla în spatele sabotării conductelor Nord Stream și a numit Germania, Japonia și alte țări democratice ca fiind țări ocupate de “puterea colonială americană”.

În această seară, de la ora 19, este programată o conferință de presă a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.