„Din cauza riscului de a fi încercuite, forțele aliate (Rusia își numește trupele „aliate” cu luptătorii locali susținuți de Moscova) au fost retrase (din Liman) către frontiere mai avantajoase”, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, potrivit The Guardian.

Estimările privind forțele Rusiei la Liman totalizau între 5.000 și 5.500 de soldați.

Forțele ucrainene au încercuit forțele rusești din acest oraș în cursul zilei, după ce în cursul nopții au avut loc lupte grele la unul dintre punctele de intrare. Soldații ucraineni au fost văzuți ulterior ridicând steagul Ucrainei la intrarea în oraș.

Retragerea are loc la o zi după ce Vladimir Putin a semnat „tratatele de aderare” care oficializează anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ocupate din Ucraina, marcând cea mai mare preluare forțată de teritoriu din Europa de la cel de-al doilea război mondial încoace.

Un oficial ucrainean a publicat imagini pe Twitter, cu un convoi militar rus distrus, despre care a spus că „a încercat fără succes să iasă din încercuire, luând cu ei lucrurile jefuite”.

Ofensiva de la Liman este încă în curs de desfășurare, iar „unii se predau, au o mulțime de morți și răniți, operațiunea nu s-a încheiat încă”, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei, potrivit Reuters.

El a declarat anterior că „Liman este important pentru că este următorul pas spre eliberarea Donbasului ucrainean. Este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna și Sievierodonețk și este foarte important din punct de vedere psihologic”.

Potrivit şefului administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Haidai, după recăpătarea controlului asupra oraşului Lîman, va începe procesul de eliberare a regiunii Lugansk.

Lîman a fost timp de cinci luni de zile drept centru logistic şi de transport pentru operaţiunile militare ruse în nordul regiunii Doneţk.

Odată cu eliberarea Lîmanului, Vladimir Putin și-ar putea vedea zădărnicit obiectivul de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas, pe care l-a declarat după ce forţele armate ruse s-au retras în martie din regiunea Kievului.