Comisia Europeană a autorizat, vineri 3 iulie, folosirea Remdesivir-ului pentru tratarea cazurilor severe de coronavirus. Această aprobare vine la mai puțin de o săptămâna după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat folosirea acestui medicament pentru tratarea bolnavilor de coronavirus care au nevoie de supliment de oxigen. Procedurile similare precedente necesitau nu mai puțin de 67 de zile pentru a primi această aprobare.

“Autorizația emisă astăzi pentru folosirea unui prim medicament la tratarea COVID-19 e un pas important în lupta împotriva acestui virus. Eliberăm această autorizație la mai puțin de o luna după ce solicitarea a fost depusă, arătând astfel foarte clar determinarea UE de a răspunde rapid oricând noi tratament devin disponibile” a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară.

Recomandarea Agenției Europene a Medicamentului se bazează în primul rând pe un studiu cu peste 1000 de pacienți, care a fost publicat în „New England Journal of Medicine” la sfârșitul lunii mai. În consecință, medicamentul a scurtat timpul până când starea unui pacient din spital s-a îmbunătățit semnificativ, comparativ cu un placebo, în medie, de la 15 la 11 zile.

Efectele au fost mai mari la pacienții care aveau nevoie de oxigen, dar nu aveau încă nevoie de ventilație artificială. În celelalte grupuri (pacienți care au ajuns fără oxigen și pacienți care aveau deja respirație artificială), cercetătorii nu au putut să demonstreze niciun beneficiu clar din punct de vedere statistic al medicamentului. Cu toate acestea, grupurile de pacienți examinați au fost relativ mici. Pentru a putea cuantifica un posibil avantaj pentru acești pacienți, sunt necesare studii suplimentare.

Remdesivir se administrează prin perfuzie, terapia durează între cinci și zece zile. Condiția necesară pentru tratament este ca pacientul să poată fi monitorizat îndeaproape pe monitor. Medicii ar trebui să fie atenți la valorile ficatului și rinichilor înainte, în timpul și după tratament, solicită EMA.

Inițial, medicamentul poate fi vândut în UE doar în jur de un an, până când sunt disponibile alte date despre efectele sale și posibilele efecte secundare.