Uniunea Europeană a exportat – de la începutul lui decembrie – în regatul Unit aproximativ 21 de de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 de pe teritoriul european – reprezentând două treimi din dozele administrate până în prezent britanicilor -, arată date europene publicate joi, relatează AFP. UE nu a primit în schimb nicio doză de vaccin anticovid de pe teritoriul britanic.

De la 1 decembrie 2020 şi până la 25 martie 2021, UE a exportat în total 77 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 către 33 de ţări – un număr care nu include contribuţiile Uniunii la iniţiativa internaţională Covax destinată ţărilor sărace -, a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Din acest total, 21 de milioane de doze au fost trimise către Regatul Unit – reprezentând cea maimare parte a celor 31 de milioane de doze pe care Londra a anunţat că le-a administrat până în prezent în ţară, potrivit unei surse europene.

Invers, UE nu a primit în schimb nicio doză produsă pe teritoriul Regatului Unit.

Bruxellesul, care vrea să accelereze campaniile de vaccinare în lupta împotriva celui de-al treilea val covid-19, a decis miercuri – în numele ”reciprocităţii”  – să-şi înăsprească condiţiile de export de vaccin anticovid către ţări care produc ele însele vaccin sau a căror populaţie a fost larg vaccinată.

În cadrul unui mecanism de control implementat la sfârşitul lui ianuarie, 380 de autorizaţii de export au fost emise de la 1 februarie şi până la 24 martie, cu privire la exportul a 43 de milioane de doze de vaccin către 33 de ţări – inclusiv aproximativ zece milioane de doze destinate Regatului Unit.

Până în prezent, Cei 27 şi-au împărţit între ei 88 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19, din care au administrat 63 de milioane.

Aproximativ 19 milioane de persoane din UE au fost vaccinate ”complet”, după rapel, reprezentând 4,3% din populaţia europeană, potrivit unui bilanţ AFP.

Per ansamblu, în trimestrul întâîi, UE a primit aproximativ 65 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 BioNTech-Pfizer, zece milioane de doze de vaccin Moderna şi 30 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford – dintre cele 120 de milioane de doze de vaccin pe care laboratorul suedezo-britanic s-a angajat iniţial prin contract să le livreze.

În trimestrul doi, Cei 27 aşteaptă livrarea a cel puţin 360 de milioane de doze de vaccin anticovid – între care 200 de milioane de doze BioNTech-Pfizer, 35 de milioane de doze de vaccin Moderna, 55 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson – aprobat recent de EMA, administrat într-o singură doză – şi 70 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca (din totalul de 180 de milioane prevăzut iniţial prin contract).