Consiliul European a adăugat Anguilla (teritoriul britanic de peste mări situat în Caraibe) și Barbados pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, anunță UE într-o notă, în care se explică că de pe aceeaşi listă au fost eliminate Insulele Cayman și Oman, deoarece au aprobat reformele necesare pentru a-și îmbunătăți cadrul de politică fiscală, scrie La Stampa, citată de Rador.

Anguilla și Barbados au fost incluse pe lista UE în urma rapoartelor publicate de Forumul global privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale, care a redus ratingurile Anguilla și, respectiv, Barbados la „neconforme” și „ parțial conform „cu standardul internațional privind transparența și schimbul de informații la cerere (Eoir).

În urma acestei actualizări, pe lista UE rămân douăsprezece jurisdicții: Samoa Americană, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychelles, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine și Vanuatu. Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale a fost întocmită în decembrie 2017 și a fost revizuită de mai multe ori. Cea mai recentă revizuire substanțială a avut loc în februarie 2020. Începând cu 2020, se așteaptă să fie actualizată de două ori pe an.

Lista UE acoperă o serie de țări din afara UE care încurajează practicile fiscale abuzive. Identificând aceste țări la nivelul UE, statele membre pot acționa împreună pentru a determina aceste țări să implementeze reforme.