Acasă Externe UE inițiază proceduri legale împotriva Marii Britanii pe tema Brexitului, acuzând încălcarea dreptului internațional

UE inițiază proceduri legale împotriva Marii Britanii pe tema Brexitului, acuzând încălcarea dreptului internațional

0
UE inițiază proceduri legale împotriva Marii Britanii pe tema Brexitului, acuzând încălcarea dreptului internațional

Uniunea Europeană inițiază proceduri judiciare împotriva Regatului Unit pentru încălcarea articolelor de bună-credință din Acordul de retragere, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Von der Leyen a spus că este „primul pas într-o procedură de încălcare a dreptului comunitar”. Un proiect de „scrisoare de informare oficială” a fost finalizat, ceea ce înseamnă că acțiunile în justiție sunt iminente.

Procedura poate duce la un proces în fața Curții Europene de Justiție, care ar putea impune sancțiuni financiare Regatului Unit. Motivul este legea britanică privind piața internă, adoptată marți de Camera Comunelor și care este menită să submineze părțile din acordul de ieșire Brexit care este deja în vigoare. Comisia UE a dat guvernului britanic un ultimatum până miercuri pentru a retrage clauzele controversate ale legii. Întrucât acest lucru nu s-a întâmplat, autoritatea de la Bruxelles a trimis un raport oficial la Londra anunțând această încălcare a contractului. Von der Leyen a dat guvernului britanic o lună pentru a răspunde. Este primul pas al unui proces care s-ar putea încheia în cele din urmă în fața Curții Europene de Justiție.

Actul privind piața unică – care încă nu a fost tratat de Camera Lorzilor britanică – ar fi o încălcare a principiului „bunei credințe” prevăzut în tratat și în mod specific împotriva protocolului pentru Irlanda de Nord, a spus von der Leyen. În ciuda procesului care a început acum, UE va continua să insiste asupra respectării depline a acordului de ieșire și să adere la acesta. „Ne respectăm obligațiile”, a spus von der Leyen.

UE a condamnat planurile primului ministru Boris Johnson ca o încălcare a încrederii și o încălcare a dreptului internațional. Guvernul britanic, pe de altă parte, îl descrie ca o „plasă de siguranță” în cazul în care un acord comercial cu UE nu va mai avea succes înainte de sfârșitul anului. Ea dorește să anuleze clauzele speciale convenite contractual pentru Irlanda de Nord.


Alegerea cuvintelor „lasă niște spații libere pentru a merge înapoi”, a declarat corespondentul DW Bruxelles, Barbara Wesel.

Luna trecută, guvernul britanic a recunoscut că, încercând să rescrie tratatul UE de divorț, ar încălca dreptul internațional.
Propunerea de lege a primului-ministru Boris Johnson ar ignora o parte din acordul pe care l-a semnat în ianuarie. Secțiunea acordului în cauză se referă la comerțul dintre Irlanda și Marea Britanie.

UE a avertizat anterior că mișcarea din partea guvernului britanic ar putea avea consecințe grave, iar acum acele avertismente sunt mai aproape de a deveni realitate.

Marea Britanie părăsește, de asemenea, piața internă a UE și uniunea vamală la sfârșitul anului. Fără un acord de exit, există riscul unei rupturi economice brutale, cu tarife vamale mari și alte bariere comerciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.