UE vrea să se echipeze cu arme noi și puternice împotriva marilor companii de tehnologie. Printre acestea se numără posibilitatea de a forța aceste companii să separe sau să vândă unele dintre operațiunile lor europene dacă se consideră că dominanța lor pe piață amenință interesele clienților și ale rivalilor mai mici. Practic e același lucru pe care îl încearcă administrația Trump cu companii tehnologice chinezești, exemplul cel mai bun fiind ByteDance care deține TikTok.

Comisarul UE, Thierry Breton, a declarat pentru Financial Times că remediile propuse, despre care a spus că vor fi utilizate doar în circumstanțe extreme, includ și capacitatea de a exclude grupurile mari de tehnologie de pe piața unică.

În plus, Bruxelles are în vedere un sistem de rating care să permită publicului și părților interesate să evalueze comportamentul companiilor în domenii precum respectarea impozitelor și viteza cu care elimină conținutul ilegal.

„Utilizatorii finali ai acestor platforme au impresia că sunt prea mari ca să le pese”, a spus dl Breton, care conduce revizuirea regulilor digitale din UE. „În anumite condiții putem avea și puterea de a impune separarea structurală.” Comentariile sale au urmat unei consultări publice cu privire la viitoarea lege a serviciilor digitale a UE, care va stabili noi reguli privind responsabilitățile platformelor în tratarea conținutului ilegal și dezinformării online.

Legea privind serviciile digitale (DSA – Digital Services Act) va actualiza directiva de comerț electronic, adoptată în 2000, când majoritatea actorilor dominanți din sector erau fie la început, fie nici nu existau încă.

Companiile mari de tehnologie se află sub presiunea autorităților de reglementare din alte părți. În Marea Britanie, o nouă instituție va avea capacitatea de a aplică amenzi fără a fi nevoie să treacă prin instanțe, așa cum se întâmplă în prezent. Și în SUA, fondatorii tehnologiei, printre care Jeff Bezos și Mark Zuckerberg de la Amazon, de la Facebook, s-au străduit să-i convingă pe membrii Congresului că au fost conduși de mai mult decât interesul personal atunci când își construiau imperiile digitale.

Nouă legislație UE ar spori puterile Bruxelles-ului de a examina modul în care companiile de tehnologie colectează informații despre utilizatori, în urmă semnalelor de alarmă transmise de cercetătorii independenți.

Breton a confirmat că UE nu va elimina companiile cu răspundere limitată pentru conținutul publicat pe platformele lor. 

Cu toate acestea, autoritățile de reglementare din Bruxelles elaborează o listă neagră de activități pe care companiile de tehnologie ar trebui să le elimine. Acestea propun o scară a sancțiunilor pentru nerespectare, până la separarea unor operațiuni inclusiv.

Breton a declarat că proiectul de legislație va fi gata până la sfârșitul anului.

Activitățile care ar putea duce la sancțiuni mai dure includ companiile care împiedică utilizatorii să schimbe platforma sau să oblige clienții să folosească un singur serviciu, a adăugat el.

Breton a comparat puterea marilor platforme cu cea a băncilor înainte de criza financiară, spunând că autoritățile de reglementare trebuie să ia măsuri similare astăzi pentru a le controla.

Breton a declarat că noul sistem de supraveghere se va baza pe un efort colectiv între guvernele naționale și UE.

„Avem nevoie de o supraveghere mai bună pentru aceste mari platforme, așa cum am avut din nou în sistemul bancar [după criza financiară]”, a spus el.

Propunerile sunt în curs de finalizare și, odată ce sunt convenite, vor trece prin Parlamentul European și Consiliul European.