Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial post Brexit, anunță BBC.

Negocierile au început în martie iar azi era ultima zi când putea evitată o perioadă de haos.

UPDATE: Premierul britanic, Boris Johnson: „Am încheiat cel mai mare acord de până acum”.

El spune că acordul va permite exportatorilor să facă și mai multe afaceri „cu prietenii noștri europeni”.

Boris Johnson a subliniat că britanicii au din nou sub control fiecare notiță din propriile reglementări.

Competența Curții Europene de Justiție asupra Marii Britanii se va încheia, a arătat Boris Johnson.

„Pentru prima dată din 1973 vom fi un stat de coastă independent, cu control deplin al apelor noastre”, a subliniat premierul precizând că pescarii vor fi sprijiniți cu 100 de milioane de lire pentru a-și moderniza flotele.

„Desigur, argumentele au fost uneori acerbe, dar cred că aceasta este o afacere bună pentru întreaga Europă”

„În opinia mea, nu va fi un lucru rău ca UE să aibă un Regat Unit prosper, dinamic și mulțumit în ușa (sa)”.

Vor fi „recunoaștere și respect reciproce”.

„Pot asigura mari fanatici ai peștilor din această țară că vom putea prinde și mânca prodigioase cantități de pește”

Știrea inițială: Ursula von der Leyen a declarat: ”Am ajuns în fine la un acord. A fost un parcurs greu și furtunos, dar am ajuns la o înțelegere bună”. Șefa Comisiei Europene a mai adăugat că acordul este ”corect” și ”echilibrat”, adăugând că a fost bine și responsabil pentru cele două părți să urmărească obținerea lui.

Von der Leyen a mai spus că regulile privind competiția vor fi ”corecte și vor rămâne așa”, promițând că regulile și standardele UE ”vor fi respectate”.

Ea a mai spus că s-a convenit asupra unor ”mecanisme eficiente” pentru a interveni în cazul în care competiția este distorsionată.

Marea Britanie și Uniunea Europeană vor continua cooperarea în domenii de inters comun, a mai spus președinta Comisiei Europene, mai ales în ce privește schimbările climatice, energia, securitatea și transporturi.

Von der Leyen a confirmat că s-a convenit că vor exista cinci ani și jumătate ”complet predictibili pentru comunitățile de pescari”.

Context

Pescuitul a reprezentat unul dintre capitolele importante de negociere.

Potrivit ultimei propuneri, Marea Britanie este dispusă să permită bărcilor din UE să păstreze două treimi din captura de peşte. Săptămâna trecută, Regatul Unit insista ca UE să accepte să păstreze 60% din captură.

În ultimele zile, UE a oferit o reducere de 25% a capturii, pe parcursul unei perioade de tranziţie de şase ani, o propunere care deranjează profund Franţa şi care a provocat indignare în industria piscicolă a blocului comunitar, potrivit publicaţiei Financial Times.

Luni, Ministrul francez adjunct pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, a spus că rămân piedici majore legate de pescuit, în negocierile pentru Brexit, şi că propunerile britanice sunt inacceptabile pentru Franţa.

Guvernul francez a anunţat mai devreme că îşi păstrează ”liniile roşii” când vine vorba despre drepturile de pescuit ale UE în apele britanice.

Johnson a declarat, luni, că există încă probleme în negocierile comerciale şi că Marea Britanie va prospera fără un acord.

Marea Britanie a arătat că există blocaje legate de două probleme, condiţiile echitabile de afaceri şi pescuitul, şi a afirmat în mod repetat că UE trebuie să facă un compromis sau nu va exista un acord.

Eşecul unui acord referitor la comerţul cu bunuri va provoca unde de şoc pe pieţele financiare, va afecta economiile europene, va aglomera graniţele şi va perturba lanţurile de aprovizionare.

Dacă Johnson nu va încheia un acord comercial cu UE în următoarele 10 zile, Marea Britanie va ieşi oricum din Uniune pe 31 decembrie, la ora 23:00 GMT.