Uefa poartă discuții pentru mutarea finalei Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg după invazia Rusiei în Ucraina

401

Uefa este gata să renunțe la Sankt Petersburg ca loc de desfășurare a finalei Ligii Campionilor din acest an, pe măsură ce criza militară din Ucraina se adâncește.

Finala celei mai prestigioase competiții de cluburi din Europa ar trebui să se joace în cel de-al doilea oraș ca mărime din Rusia pe 28 mai, dar Uefa se află sub o presiune tot mai mare pentru a muta locul de desfășurare după ce președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat decizia de a trimite trupe în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Poziția actuală a Uefa rămâne aceea că meciul se va juca la Sankt Petersburg, dar se înțelege că situația este schimbătoare, iar oficialii iau în considerare planuri de urgență. Finala Ligii Campionilor a fost mutată, din cauza Covid, în ambele sezoane trecute.

„Uefa monitorizează în mod constant și îndeaproape situația”, a precizat forul de conducere într-un comunicat. „În prezent, nu există planuri de a schimba locul de desfășurare”.

Deși cluburile rusești nu sunt un jucător important pe teren, doar Zenit St Petersburg rămânând în competiția europeană în acest sezon, influența financiară a țării este semnificativă.

Gazprom, compania rusă de gaze naturale, se află în centrul fotbalului european și are acorduri comerciale de lungă durată cu Uefa. Vara trecută, a anunțat o extindere a acordului de sponsorizare cu Uefa pentru a include Campionatul European, precum și Ligile Campionilor și Europa League. De asemenea, compania deține drepturile de denumire pentru stadionul pe care se va juca finala, Gazprom Arena.

Marți, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a cerut închiderea imediată a proiectului gazoductului Nordstream 2 ca răspuns la acțiunile militare ale Rusiei. Nordstream 2 este deținut de Gazprom. Germania a oprit deja procesul de autorizare al gazoductului Gazprom Nord Stream 2, după ce Rusia a recunoscut independența republicilor Donețk și Luhansk și a decis să trimită trupe în cele două regiuni.

SURSĂthe guardian