Cel puțin 4 persoane au murit luni seara la Viena în urma unui atac terorist islamist: doi bărbați și două femei, care se aflau în centrul orașului, potrivit ultimelor informații citate de Reuters. Atacatorul islamist a fost și împușcat de autorități. 15 au fost rănite, printre care și un ofițer de poliție. Casa atacatorului a fost deja percheziționată, a transmis șeful poliției marți dimineață, într-o conferință de presă extraordinară. Autoritățile au spus că este posibil să fie vorba despre mai mulți atacatori. ”În momentul de față credem că sunt mai mulți (atacatori). Dar investigăm orice pistă”, a declarat șeful poliției.

Cel puțin 15 persoane au fost rănite, printre care un polițist. Atacul a avut loc în ultima seară înainte de un nou lockdown, când localurile din centrul Vienei erau pline. O purtătoare de cuvânt a ministerului de interne a spus că nu se poate confirma încă dacă atacul terorist viza, de fapt, sinagoga principală a Vienei, în apropierea căreia atentatorul a deschis focul. Poliția de la Viena vorbește despre atacuri în șase locuri diferite din capitala austriacă, în care au fost implicați mai mulți făptași.

Bărbatul doborât de poliție în Viena luni seară după ce a ucis mai mulți civili a postat în trecut pe contul său de Instagram imagini din momentul în care a depus un jurământ de credință față de șeful organizației teroriste ISIS, transmite publicația germană Bild, citată de presa austriacă. Mai mult, chiar în ziua atacului el ar fi trimis clipuri video cu atacul de la redacția Charlie Hebdo către doi prieteni de pe Instagram, potrivit sursei citate. În trecut, el a mai postat fotografii în care apare cu mai multe arme automate, exact modelul folosit în atacul terorist comis luni seară în centrul Vienei.

Nicolas Stockhammer, specialist austriac în terorism, a declarat pentru ORF: ”Este un modus operandi tipic jihadist. Nu pare a fi un lup singuratic, e nevoie de o rețea, o logistică ca să faci așa ceva. Probabil au activat o celulă teroristă (…) Trebuie diferențiat. E un scenariu pus în scenă rapid. Și presupun că e cu sprijin dinafară. Nu e ușor să ai așa o armă. Există indicii că a fost ajutat de alții. La Nisa s-a atentat la locații creștine. Pentru jihadiști există un reflex antisemit (…)”.