Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit marți cu cei doi președinți ai Uniunii Europene, Charles Michel si Ursula von der Leyen dar un moment stânjenitor când tocmai femeia a rămas în picioare neoferindu-i-se un loc a provocat un pic de agitație diplomatică.

Un videoclip al liderilor adunați într-o sală de ședințe decorată din Ankara a arătat pe Erdogan și președintele Consiliului European, Charles Michel, așezându-se pe scaune aurite, în timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, părea nesigură despre locul în care se așteaptă să stea.

Von der Leyen stătea cu ochii pe ei, făcea semn cu mâna dreaptă și părea să spună „um” sau „ehm”.

În cele din urmă i s-a oferit o canapea bej la aproximativ 12 metri distanță, în fața ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic tipic.

„„ Ehm ”este noul termen pentru„ nu așa ar trebui să fie relația UE-Turcia ”. #GiveHerASeat #EU #Turkey #womensrights “, a scris pe tweet Sergey Lagodinsky, membru german al Parlamentului European, care este președintele delegației legislativului într-o comisie parlamentară mixtă UE-Turcia.

Criticii au remarcat deja acest incident care a marcat vizita, la două săptămâni după ce Erdogan a scos Turcia dintr-un tratat internațional care vizează prevenirea violenței împotriva femeilor cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul. Aliații lui Erdogan au declarat că această mișcare nu înseamnă că drepturile femeilor au fost degradate.