Un acord comercial între Marea Britanie și SUA va întârzia cu câțiva ani de zile deoarece administrația Biden are alte preocupări mai importante, titrează Bloomberg.

Este puțin probabil ca Marea Britanie și SUA să încheie un acord comercial înainte de 2023, ceea ce reprezintă o lovitură pentru speranțele britanice de a câștiga rapid din Brexit, potrivit oamenilor familiarizați cu această chestiune.

Administrația președintelui Joe Biden se concentrează pe alte priorități, cum ar fi China și investițiile în programe interne pentru stimularea economiei SUA, iar puterea sa juridică de a urmări rapid un acord comercial prin Congres urmează să expire la 1 iulie, si este puțin probabil ca această putere să fie reînnoită înainte de cel puțin 2023 – deoarece alegerile intermediare din 2022 vor face legislația comercială prea sensibilă din punct de vedere politic pentru a fi adoptată.

La Londra, guvernul a vorbit cu optimism în public despre perspectivele unui acord american, dar oficialii scad acum șansele unui progres iminent.

Premierul Boris Johnson a vorbit vineri cu Biden, dar apoi nu a făcut nicio mențiune despre negocierile comerciale.

Încetinirea va fi dezamăgitoare pentru Johnson și aliații săi, care erau dornici să promoveze un acord rapid, ca semn timpuriu al succesului Regatului Unit ca națiune comercială globală, eliberată recent de constrângerile aderării la Uniunea Europeană.

Din punct de vedere politic, lunga așteptare a unui acord riscă să adauge și impresia că Biden își păstrează distanța față de Marea Britanie a lui Johnson, spre deosebire de Donald Trump, care a susținut public discuțiile comerciale rapide și a fost un susținător entuziast al Brexitului.

Biden a criticat modul în care Marea Britanie tratează retragerea sa din UE și este foarte mandru de ascendența sa irlandeză. Acest lucru a revenit în centrul atenției joi, când președintele s-a referit la străbunicul său care a fugit din Irlanda într-o așa-numită navă-sicriu „din cauza a ceea ce făcuseră britanicii”.

În timp ce secretarul pentru comerț internațional al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că majoritatea unui text comercial cu SUA a fost deja pus la punct, elementele cele mai controversate ale unui acord – cum ar fi accesul la produse agricole din SUA, cum ar fi puiul spălat cu clor sau carnea de vită tratată cu hormoni – sunt încă de negociat.