Jun Wei Yeo era un student proaspăt înscris la doctorat în Singapore când a fost recrutat de serviciile de informaţii chineze, în 2015.

Cercetările lui Jun Wei Yeo pentru lucrarea sa de doctorat au vizat politica externă chineză. După prezentarea lucrării sale, la Beijing, în 2015, Jun Wei, cunoscut şi sub numele de Dickson, a fost, conform documentelor prezentate de instanţa americană, abordat de mai multe persoane care spuneau că vor să-l plătească pentru a oferi „rapoarte şi informaţii politice“. În scurt timp şi-a dat seama că erau agenţi de la serviciile de informaţii chineze, dar a rămas în contact cu aceştia. I s-a cerut, prima dată, să se concentreze asupra ţărilor din Asia de Sud-Est, dar mai târziu, interesul lor s-a îndreptat către guvernul SUA, scrie BBC.

Cinci ani mai târziu, vineri, pe fondul tensiunilor profunde dintre SUA şi China şi a represiunii Washingtonului asupra spionilor de la Beijing, Yeo a pledat vinovat într-un tribunal american recunoscând că a fost un „agent ilegal al unei puteri străine“. Tânărul de 39 de ani riscă acum cu până la 10 ani de închisoare.

Yeo şi-a făcut „relaţii“ folosind LinkedIn, reţeaua socială adesea folosită pentru locuri de muncă de peste 700 de milioane de oameni. Platforma a fost descrisă ca un „site de reţea profesională“ în documentele instanţei. Asta deoarece foştii angajaţi guvernamentali şi militari postează adeseori public detalii despre istoricul carierelor lor pe reţeaua socială, pentru a obţine locuri de muncă în sectorul privat. Aceasta prezintă o potenţială mină de aur pentru serviciile de informaţii străine.

Unele dintre ţintele pe care Yeo le-a găsit prin intermediul LinkedIn au fost puse să scrie rapoarte pentru „consultanţa“ sa, care avea acelaşi nume ca o firmă deja proeminentă. Acestea au fost apoi trimise la contactele sale chineze. În găsirea unor astfel de contacte, Yeo a fost ajutat de un aliat invizibil – algoritmul LinkedIn. De fiecare dată când Yeo se uita la profilul cuiva, acesta sugera o nouă serie de contacte cu experienţă similară de care ar putea fi interesat. Yeo a descris asta ca fiind „inepuizabil“.

Folosirea LinkedIn nu este surprinzătoare, a spus Matthew Brazil, co-autorul „Chinese Communist Espionage: An Intelligence Primer“. „Cred că multe servicii de informaţii la nivel mondial îl folosesc probabil pentru a căuta surse de informaţii. Pentru că este în interesul tuturor celor care se află pe LinkedIn să îşi pună toată cariera acolo, pentru ca toată lumea să o vadă – este un instrument neobişnuit de valoros“, a spus el. „Este o versiune modernă a tradecraft-ului clasic, într-adevăr“, a mai spus Matthew.