Un agent al FSB, serviciul secret rus, a recunoscut modul în care a fost otrăvit disidentul rus Aleksei Navalnîi în luna august cu Noviciok, transmite CNN. Agentul rus a relatat într-o convorbire cu Navalnîi, care a pretins că e un înalt oficial de securitate, că echipa specială a FSB i-a plantat Noviciok sub formă de pulbere solidă în lenjeria intimă.

Descrierea fără precedent a operațiunii a fost făcută în urma unei investigații minuțioase a lui Navalnîi, în colaborare cu CNN și cu site-ul specializat în dezvăluiri Bellingcat. Cu ajutorul specialiștilor IT de la Bellingcat, Aleksei Navalnîi și-a disimulat numărul de telefon, astfel încât să pară numărul centralei FSB, și l-a sunat pe agentul FSB Konstantin Kudriavțev. Navalnîi a pretins că este un înalt oficial din Consiliul rus de Securitate și că are nevoie rapid de informații (debriefing) despre eșuarea operațiunii de asasinare din luna august.

Kudriavțev a fost reticent în a discuta la telefon detaliile operațiunii, dar după ce Navalnîi a ridicat tonul și a spus că dosarul se discută la cel mai înalt nivel al Federației Ruse, agentul FSB a răspuns la câteva întrebări.

Astfel, când a fost întrebat în ce obiect vestimentar a fost plantată toxina Noviciok, Konstantin Kudriavțev a răspuns: ”În chiloți”. Întrebat apoi dacă otrava a fost pusă în interiorul sau pe lenjeria intimă, agentul a spus ”în interior”.

Toxicologii consultați de CNN au arătat că toxina Noviciok plasată în lenjeria intimă, sub formă de pulbere, se absoarbe în corpul victimei când aceasta transpiră.

Context. Opozantul rus Aleksei Navalnîi a anunţat în luna septembrie că Noviciok a fost găsit atât în organismul său, cât şi pe corpul său, şi a cerut Moscovei să-i restituie îmbrăcămintea pe care o purta în ziua în care a fost otrăvit – o ”probă vitală”, reatează AFP, preluată de News.ro.

”Înainte de a fi autorizat să fiu adus în Germania, ei mi-au luat toate hainele şi m-au trimis complet gol. Având în vedere că s-a găsit noviciok pe corpul meu şi că o metodă de infectare prin contact este foarte probabilă, hainele mele sunt o probă materială foarte importantă”, a scris pe blog Navalnîi, care se află în prezent în convalescenţă într-un spital la Berlin.

”Cer ca hainele să fie atent ambalate într-un sac de plastic şi să-mi fie înapoiate”, adaugă opozantul.

Navalnîi, căruia i s-a făcut rău în timpul unui zbor în Rusia, la 29 august, a fost internat mai întâi într-o instituţie din Siberia, după care a fost transferat în Germania, unde s-a conchis că a fost otrăvit cu noviciok – un agent neurotoxic conceput de către specialişti sovietici în scopuri militare.

Moscova a respins această posibilitate, în pofida concluziilor în acest sens ale unor laboratoare – german, francez şi suedez.