În cadrul ședinței Consiliul Local al Municipiului Iași de ieri, referindu-se la oportunitatea organizării manifestărilor specifice pelerinajului cu ocazia sărbătorilor Sfintei Parascheva, în condițiile în care din cauza pandemiei Covid nu mai este niciun loc liber la ATI iar pacienţii sunt plimbaţi între spitale în căutarea locurilor cu oxigen, consilierul local PSD Radu Balașnicu a comparat riscurile cauzate de aceste manifestări cu cele implicate de marșul LGBT, care a fost interzis de Primărie invocându-se motive de siguranță sanitară deși numărul de participanți este incomparabil mai redus.

Totuși în cele din urmă consilierul PSD Radu Balașnicu a votat pentru organizarea Sărbătorilor Iaşului în ultima formă agreată de municipalitate, alături de consilierii PNL, PSD şi PMP.

Sărbătorile Iaşului se vor desfăşura în acest an fără evenimente care presupun, în mod tradiţional, mari aglomerări de oameni. Este vorba strict despre acele manifestări laice organizate de Primărie, conform deciziei de ieri a Consiliului Local (CL). În schimb, municipalitatea va susţine evenimentele religioase, inclusiv pelerinajul, unde principalul organizator este Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Sprijinul va fi acordat atât din punct de vedere logistic, cât şi umanitar. Conform deciziei CL, au fost scoase din programul Primăriei evenimente precum Sărbătoarea vinului, Parcul de distracţii, Seara Valorilor, concertul din faţa Palatului Culturii şi competiţiile sportive.

În ceea ce priveşte pelerinajul, pe lângă suportul logistic pe care Primăria îl va oferi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, municipalitatea va asigura mese calde pentru cei care vor veni la Iaşi. Tradiţionala masă a pelerinilor nu se va mai desfăşura la cantina de ajutor social, ci echipe de voluntari vor distribui direct către pelerini produsele alimentare, alături de un ceai cald. În acelaşi timp, municipalitatea va monta ecrane de mari dimensiuni pe traseul pelerinilor şi va asigura materiale pentru combaterea Covid-19 (dezinfectant, mănuşi şi măşti).