Iustin-Nicolas Cazacu, un copil de numai 7 ani, din Iaşi, este cel mai bun jucător din lume la categoria sa de vârstă şi joacă, de la egal la egal, cu seniorii, în competiţii oficiale.

Iustin-Nicolas Cazacu, un puşti din Iaşi, care abia a împlinit vârsta de 7 ani, este lider mondial la şah, la categoria sa de vârstă. În primii 10 jucători din lume, în luna februarie, este un alt român, Balazs Kovacs, dar Nicolas este deasupra tuturor, întrecând jucători din ţări precum China, Franţa sau Brazilia.

Având o poveste parcă inspirată din celebrul film ”Gambitul damei”, campionul român a început să joace şah încă de la vârsta de 4 ani, atunci când bunicul său, Nicolae, l-a iniţiat în tainele acestui sport, pentru a petrece mai mult timp împreună. Şahul este sportul preferat în familia Cazacu dintotdeauna, atât tatăl lui Nicolas, cât şi fraţii săi, au învăţat să joace şah din copilărie, dar nu au trecut de nivelul de amatori.

”Rapiditatea cu care Nicolas a învăţat despre piesele de şah, despre modul în care trebuie să joace pentru a obţine victorie, ne-a făcut să ne dăm seama că pentru el, acest sport înseamnă mai mult decât o pasiune trecătoare, ne-am dat seama că are ceva deosebit.”, povesteşte Nicu-Eduard Cazacu, tatăl lui Nicolas.

Primele competiţii la care a participat micul geniu au fost pe plan local, începând cu vârsta de 5 ani. Atunci, el a câştigat doar locul 1 la categoria sa de vârstă, iar în luna decembrie 2020, a participat la primul concurs Internaţional de juniori – ”Cupa dulce”, alături de peste 200 de sportivi din cinci ţări; şi aici, Nicolas s-a clasat primul, la categoria sa de vârstă.

Pentru că a observat că ieşeanul nu avea concurenţă la grupa de juniori, antrenorul său, Vlad Ungureanu, a luat decizia de a-l trimite în ”luptă” la concursurile de seniori. Prima competiţie a fost la începutul acestui an, la Cupa Unirii, desfăşurată la Poiana Ţapului. Aici, Nicolas a fost cel mai tânăr participant din competiţie şi a obţinut victorii imense, împotriva unor jcători cu experienţă, care ocupă locuri în prima parte a clasamentului internaţional.