Un bărbat în vârstă de 36 de ani, cu probleme psihice, este primul român condamnat la închisoare cu executare, după ce a plecat din spital înainte să primească rezultatul testului de COVID-19.

Apelul făcut de el a fost respins, astfel că acesta va trebui să meargă la închisoare, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Ca o ironie a sorții, s-a dovedit că el nici măcar nu era infectat cu noul coronavirus. De altfel, bărbatul a declarat că a fugit din spital tocmai pentru a nu lua virusul de acolo.

Apelul a fost respins, decizia este definitivă

Judecătoria Buzău l-a condamnat pe 10 decembrie 2020 pe Matei Strugurel la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, bărbatului i-a fost interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioada de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea ca executată a pedepsei principale cu închisoarea.

De asemenea, este obligat la plata a 550 de lei cheltuieli de judecată.

Magistrații Curții de Apel Ploiești au respins, miercuri, ca inadmisibil, apelul declarat pentru Matei Strugurel, de avocat, împotriva sentinței penale nr. 1034/10.12.2020 a Judecătoriei Buzău.

Decizia Curții de Apel Ploiești este definitivă, astfel că el va merge la închisoare.

Cum a ajuns să fie condamnat

În luna aprilie a acestui an, bărbatul de 36 de ani din localitatea buzoiană Grebănu a fost internat pentru că tuşea. A fost plasat într-unul dintre containerele secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău, până la aflarea rezultatului pentru COVID-19.

La o zi de la internare, bărbatul a fugit, înainte de a afla dacă este infectat cu coronavirus, el fiind prins ulterior de către poliţiştii de la TF, în timp ce se îndrepta spre casă. Bărbatul a fost reinternat.

Ulterior, rezultatul testului a arătat că bărbatul nu era infectat cu virusul SARS-COv-2, el având TBC.

Bărbatul de 36 de ani are handicap psihic şi a fost rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Râmnicu Sărat.

El a părăsit sistemul de protecţie în anul 2005, la vârsta de 21 de ani, după o serie de acuzaţii nedovedite în final, la adresa conducerii de atunci a CITO Râmnicu Sărat.

Ulterior, el a fost plecat din ţară, unde a încercat să muncească, dar s-a ocupat şi de diverse infracţiuni mărunte fără a fi însă vreodată condamnat, probabil tocmai din pricina handicapului său. Până acum.