Şase senatori, incluzând influenţii congresmeni republicani Lindsey Graham şi Marco Rubio, au anunţat un amendament la legea privind cheltuielile naţionale de apărare (NDAA) pentru anul fiscal 2021, care are ca scop limitarea folosirii de fonduri pentru reducerea efectivelor americane staţionate în Germania.

Preşedintele Trump a anunţat recent că SUA îşi vor reduce efectivele din Germania cu circa 9.500 de militari, acuzând Berlinul că “datorează NATO miliarde de dolari” şi că tratează ‘rău’ Statele Unite în materie comercială. Ulterior, el a spus că va muta o parte din trupe din Germania în Polonia.

Amendamentul depus de cei șase senatori urmărește să împiedice folosirea de resurse pentru reducerea numărului de trupe până la prezentarea de către ministrul apărării a unui raport care să ateste că o retragere nu va submina securitatea Statelor Unite şi a aliaţilor lor. Cei șase senatori solicită și să se verifice dacă o retragere nu va dăuna NATO, operaţiunilor militare americane sau familiilor soldaţilor, precum şi că nu va genera costuri suplimentare ‘semnificative’ pentru redesfăşurarea forţelor.

Legea în cauză, care în mod obişnuit primeşte un sprijin larg din rândul ambelor partide, trebuie să fie adoptată atât de Camera Reprezentanţilor, cât şi de Senat înainte de a fi trimisă la Casa Albă spre promulgare.

‘Într-un moment în care SUA şi aliaţii noştri europeni trebuie să continue să facă front comun pentru a descuraja influenţele maligne, este în interesul securităţii noastre naţionale, ca şi în interesul aliaţilor şi partenerilor noştri să ne continuăm prezenţa în Germania’, a declarat senatorul Mark Rubio.

Între timp, fostul candidat la președinție din partea republicanilor, Mitt Romney a declarat pe Twitter că retragerea trupelor ar fi un cadou făcut Moscovei. “Retragerea trupelor americane din Germania ar fi un cadou făcut Rusiei, iar acesta e ultimul lucru pe care ar trebui să-l facem. În plus e o amenințare la securitatea națională a SUA și subminează alianța noastră NATO”, a spus acesta.