Un ONG de mediu din Germania a primit aproape 200 de milioane de euro de la Gazprom pentru a facilita finalizarea gazoductului Nord Stream 2

230

Controversata fundație MV pentru protecția climei și a mediului din landul german Mecklenburg-Pomerania de Vest, cunoscută pentru apropierea sa de Rusia, a primit aproape 200 de milioane de euro de la gigantul energetic rus Gazprom, care s-a folosit de fundație pentru a finaliza gazoductul Nord Stream 2 din Marea Baltică, relatează Die Welt.

  • Fundația a fost înființată la începutul anului 2021 de către guvernul local al premierului Manuela Schwesig (SPD). Oficial, aceasta ar trebui să promoveze proiecte de protecție a mediului în țară – dar în principal a ajuns să servească la finalizarea gazoductului germano-rus Nord Stream 2.

Fundația înființase o „operațiune economică de afaceri” special pentru a finaliza controversata conductă din Marea Baltică. Această operațiune comercială a primit un total de 192 de milioane de euro de la filiala Gazprom Nord Stream 2 AG.

Die Welt a obținut de la fundație date cu privire la această sumă. Anterior, aceasta fusese obligată de mai multe ori să furnizeze astfel de informații de către Tribunalul Regional din Schwerin.

Potrivit fundației, transferul celor 192 de milioane de euro s-a extins din februarie până în noiembrie 2021, Gazprom transferând aproximativ 87 de milioane de euro către Schwerin numai în luna mai 2021. De aceste fonduri au beneficiat 80 de furnizori de servicii, cărora li s-au atribuit 119 contracte cu un volum de 165 de milioane de euro prin „operațiunea economică de afaceri”. Douăzeci și două dintre aceste contracte au avut o valoare de un milion de euro sau mai mult.

Din cauza construcției fundației, prim-ministrul Manuela Schwesig se confruntă de luni de zile cu acuzații grave. Ea a împins structura din punct de vedere politic împotriva rezistenței unor membri ai guvernului federal de atunci. Criticii o acuză pe politiciana SPD că a permis ca cabinetul său să fie cumpărat de statul rus pentru a putea eluda sancțiunile americane impuse împotriva construcției conductei. Pentru aceasta, Schwesig a folosit eticheta de protecție a climei ca o acoperire.

Datele referitoare la „operațiunile economice de afaceri” ale Fundației pentru climă arată că a circulat o sumă neobișnuit de mare de bani. Această afacere, partea independentă și strict secretă a fundației, a primit comisioane în valoare de 15 milioane de euro de la filiala Gazprom. Măsurată în raport cu profiturile obișnuite în industrie, aceasta reprezintă un randament considerabil al vânzărilor.

Fundația continuă să lucreze

După ce certificarea Nord Stream 2 a fost oprită din cauza atacului rusesc asupra Ucrainei , prim-ministrul Schwesig a anunțat dizolvarea fundației. Cu toate acestea, se pare că fundația dorește să continue să lucreze și acum a anunțat chiar un nou program de finanțare pentru proiecte educaționale, scrie Zeit.de.

Schwesig a fost criticată pentru că a susținut Nord Stream 2. Multe lucruri în legătură cu gazoductul sunt încă neclare și sunt procesate în prezent de o comisie de anchetă a parlamentului landului Mecklenburg-Pomerania de Vest.

SURSĂg4media