Un vaccin experimental pentru Covid-19 al Pfizer şi BioNTech a arătat rezultate pozitive într-un studiu clinic, declanşând reacţii ale sistemului imunitar la pacienţi sănătoşi, dar a provocat febră şi alte efecte secundare, mai ales în cazul dozelor mai ridicate, transmite Business Wire.

În cadrul studiului clinic de fază 1/2 au fost înrolate 45 de persoane pentru a primi doze de vaccin sau placebo.

În ziua 28 (la 7 zile după doza 2), toți subiecții care au primit doze 10 sau 30 micrograme au dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2, respectiv niveluri de 1,8 până la 2,8 ori mai mari decât la pacienții recuperați.

Reacțiile adverse după imunizare au fost, în general, ușoare până la moderate. Nu au fost raportate efecte adverse grave.

Vaccinul a generat anticorpi împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, iar unii dintre aceşti anticorpi au fost neutralizanţi, ceea ce înseamnă că par să împiedice funcţionarea virusului.

Nu este deocamdată sigur că nivelurile mai mari de anticorpi vor duce la imunitate la virus. Pentru a demonstra acest lucru, Pfizer va trebui să efectueze studii mari, care să demonstreze că persoanele care au primit vaccinul au cel puţin 50% mai puţine şanse să se infecteze. Se estimează că aceste studii vor începe în această vară, în mare parte în Statele Unite. Pfizer testează patru versiuni diferite ale vaccinului, dar doar una va avansa la nivelul studiilor mai de amploare.