Mai multe state au anunțat deja că reiau imunizarea cu vaccinul anti-Covid AstraZeneca, după ce au suspendat vaccinarea din cauza unor cazuri de tromboză la unele persoane vaccinate cu acest ser, liniștite fiind de rezultatele anchetei Agenției Europene a Medicamentului care arată că vaccinul britanic-suedez este ”sigur și eficient”.

Germania va relua vaccinarea cu AstraZeneca începând de vineri

Portugalia va relua folosirea serului AstraZeneca începând de luni.

Franța va relua vaccinarea începând de vineri, a anunțat premierul care se va vaccina vineri după-amiază cu acest ser.

UPDATE 20.30: Spania va relua folosirea vaccinului anti-Covid AstraZeneca de săptămâna viitoare, relatează ziarul El Pais, citând surse prezente la întâlnirea guvernului, scrie Reuters

Spania a anunțat joi seară că a fost covocat consiliul interregional pentru a evalua posibila reluare a vaccinării, în timp ce alte state au venit cu această decizie foarte rapid.
”Prioritatea Guvernului rămâne vaccinarea a cât mai multor persoane cât mai repede posibil”, a spus premierul Italiei Mario Draghi într-o scurtă declarație care a anunțat reluarea vaccinării cu AstraZeneca în peninsulă.
Cipru a anunțat la rândul său că va relua vaccinările cu AstraZeneca începând de luni, după ce autoritățile au suspendat administrarea serului pe 15 martie în așteptarea analizei Agenției Europene a Medicamentului.
Pentru a liniști populația, premierul Franței, Jean Castex, și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, au anunțat că se vor vaccina vineri cu serul AstraZeneca.

Anunțul lui Castex pare să fie un semn că și Franța reia vaccinarea cu vaccinul britanic-suedez.

De asemenea, Lituania și Letonia au anunțat și ele că reiau vaccinarea cu AstraZeneca, potrivit miniștrilor Sănătății ai acestor state.
Agenția Europeană a Medicamentului și-a exprimat joi convingerea că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile, după finalizarea unei anchete privind cazuri de tromboză la unele persoane vaccinate cu acest ser, motiv pentru care peste 10 țări au suspendat folosirea acestuia. ”Este sigur și eficient”, subliniază EMA deși nu exclude total o legătură între evenimentele tromboembolice și vaccin.


EMA va actualiza ghidul pentru a include o explicație în prospect cu privire la potențialul risc.
”Aceste informații ar trebui să fie furnizate cadrelor medicale și publicului… (Împreună cu) semnele și simptomele, astfel încât să poată fi luate măsuri în timp util pentru a atenua aceste riscuri.”, spune directaea EMA, Emer Cooke.
Președinta Comisiei pentru siguranța medicamentelor Sabine Strauss spune că schimbarea prospectului este o acțiune suficientă înainte de studii ulterioare.

Danemarca, Suedia şi Norvegia au anunţat vineri că au nevoie de timp suplimentar pentru a decide dacă vor folosi vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, chiar dacă agenţia de reglementare a Uniunii Europene a spus că beneficiile depăşesc riscurile, iar ca urmare mai multe ţări au reluat utilizarea serului, informează Reuters.

”Avem nevoie de mai mult timp ca să luăm o decizie”, le-a declarat vineri reporterilor Soren Brostrom, directorul Autorităţii pentru Sănătate Publică din Danemarca.

Autorităţile sanitare din cele trei ţări scandinave au precizat că o decizie asupra utilizării vaccinului AstraZeneca va fi luată săptămâna viitoare.

Până în prezent, Norvegia a semnalat cinci cazuri ale unor persoane vaccinate care ulterior au fost spitalizate prezentând o combinaţie de cheaguri sangvine, sângerări şi scăderea numărului de trombocite. Una dintre aceste persoane a decedat.

O a şasea persoană, care a fost de asemenea inoculată cu serul AstraZeneca, a decedat din cauza unei hemoragii cerebrale asociate cu un număr scăzut de trombocite.

”Aceste cazuri sunt rare, dar foarte grave. Nu putem exclude ipoteza că ar putea exista o legătură între aceste cazuri şi vaccinul AstraZeneca”, a precizat Agenţia pentru Medicamente din Norvegia.

Suedia investighează totodată cazuri izolate de cheaguri sangvine şi probleme de coagulare apărute la persoane vaccinate, inclusiv două decese, deşi autorităţile au afirmat că orice posibilă legătură cu inoculările rămâne incertă.

”Ştim deja că există persoane care au început să fie ezitante în legătură cu vaccinul”, a declarat pentru postul public de televiziune SVT Anders Tegnell, epidemiolog-şef, arhitectul strategiei de combatere a pandemiei în Suedia fără instituirea unui lockdown.

”Acest lucru înseamnă că este extrem de important să fim capabili să comunicăm clar cum şi de ce continuăm să folosim (vaccinul AstraZeneca)”, a mai precizat acesta.

Atât Suedia, cât şi Norvegia se confruntă cu o creştere rapidă a cazurilor de COVID-19 în ultimele săptămâni. În Danemarca, numărul cazurilor a scăzut, iar activităţile se redeschid în mod gradual.

Duminică, AstraZeneca a precizat că o analiză a datelor de siguranţă provenite de la 17 milioane de persoane vaccinate în Regatul Unit şi Uniunea Europeană cu vaccinul său a arătat că nu există dovezi privind un risc crescut de formare a cheagurilor sangvine, relatează Agerpres.