Guvernul ungar a emis joi un decret ce ajută autorităţile să accelereze aprobarea vaccinurilor anti-coronavirus care nu sunt dezvoltate în Uniunea Europeană, informează DPA. Potrivit ministrului ungar de externe Peter Szijjarto (foto sus), ţara sa, membră al UE, este în negocieri avansate cu Rusia pentru a obţine vaccinul anti-coronavirus rusesc Sputnik V.

Decretul, publicat în Jurnalul Oficial al Ungariei, permite autorităţilor sistemului de sănătate să autorizeze un vaccin anti-coronavirus din afara UE, „dacă produsul este de o calitate echivalentă şi testele efectuate arată un factor terapeutic favorabil risc-beneficiu”. Aprobarea poate fi acordată pentru maximum şase luni şi prelungită cu încă şase, dacă este necesar.

Ministrul de externe Peter Szijjarto a subliniat că Ungaria este în negocieri avansate cu Rusia pentru a obţine vaccinul anti-coronavirus rusesc Sputnik V, iar un prim eşantion pentru teste ar putea ajunge deja în Ungaria într-o săptămână şi jumătate, a precizat ministrul miercuri noapte la televiziunea naţională, potritiv Agerpres.

Szijjarto a anunţat deja weekendul trecut că un mic lot de doze de vaccin rusesc este aşteptat să ajungă în Ungaria în decembrie, iar o livrare mai mare va sosi în ianuarie.

Rusia a fost prima ţară care a aprobat propriul vaccin împotriva coronavirusului pentru publicul larg, înregistrându-l ca Sputnik V în august.

Cu toate acestea, el nu a fost aprobat de UE, o condiţie prealabilă pentru utilizarea sa în Ungaria.

Premierul ungar Viktor Orban a intrat frecvent în dispute cu instituţiile UE în ultimii ani, care îl acuză de subminarea valorilor democratice şi a statului de drept. El menţine legături puternice cu preşedintele rus Vladimir Putin.