Poliția de Frontieră a informat, în această seară, că ,,intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă numai cetățenilor statelor terțe (inclusiv cetăţenilor ucraineni sau a altor persoane care vin din Ucraina), care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen’’.

Redăm comunicatul:

,,Autorităţile de frontieră din Ungaria au informat Inspectoratele Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Oradea si Sighetu Marmaţiei că, începând cu data de 02.03.2022, ora 15.45 (ora RO), la frontiera româno – ungară, intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă numai cetățenilor statelor terțe (inclusiv cetăţenilor ucraineni sau a altor persoane care vin din Ucraina), care îndeplinesc condițiile de intrare în spațiul Schengen.

Astfel, se anulează o dispoziție anterioară privind permiterea intrării în Ungaria a cetățenilor statelor terțe care vin din Ucraina, în contextul situației din aceasta tară, prin care erau acceptate orice fel de documente prin care se putea stabili identitatea.

În  prezent, în punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria se înregistrează un timp de aşteptare ridicat, ca urmare a faptului că un număr foarte mare de autoturisme, persoane şi automarfare se prezintă pentru efectuarea controlului de frontieră la ieşirea din România.

Precizăm că formalităţile de frontieră la graniţa cu Ungaria se efectuează în comun cu autorităţile din ţara vecină, sens în care suplimentarea arterelor de control se realizează în acord cu şi în funcţie de personalul alocat de Poliţia Ungară. Au fost contactate autorităţile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului.

Precizăm că Poliţia de Frontieră Română a suplimentat personalul planificat la verificarea documentelor de călătorie şi a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ”.

Știrea inițială:

Ungaria nu mai primește refugiați fără pașaport biometric, potrivit surselor PortalSM. Sute de oameni sunt întorși de la granița cu Ungara, respectiv vamele Petea și Urziceni, iar aceștia sunt disperați.

Noile măsuri au intrat în vigoare în această după-amiază, fără un anunț în prealabil. Tensiunea la frontieră este foarte mare. Mamele au putut să treacă până acum cu pașaport și cu certificat de naștere al copilului, în Ungaria, iar de acum Ungaria nu mai acceptă numai pașaport biometric.

Foarte puțini dintre ucrainenii ce au fugit din țară au un astfel pașaport. Ei sperau să poată ajunge la rude în Europa de Vest, dar acum nu li se mai permite ieșirea din România.

Potrivit surselor PortalSM, la frontieră spiritele sunt foarte agitate. Ungaria ar fi mobilizat armata în apropierea punctelor de trecere a frontierei.

Oamenii întorși din vamă nu mai știu ce să facă. Nu știu unde vor dormi și ce vor face de acum încolo.