Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat luni seară că organismul suprem de securitate al țării, pe care îl controlează, a decis că Ungaria nu va trimite trupe sau armament în Ucraina şi nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale, transmite presa maghiară.

Motivul pentru care Ungaria blochează de facto transporturile de arme dintre Occident spre Ungaria? Viktor Orban a invocat protecția etnicilor maghiari din Ucraina, fără să explice însă în ce mod susținerea guvernului de la Kiev le-ar periclita viața acestora.

Prin această decizie oficială, Ungaria rupe de facto solidaritatea globală pro-Ucraina care a dus la luarea unor decizii istorice, precum sancțiunile fără precedent la adresa Rusiei și furnizarea de către UE în premieră de armament letal pentru Ucraina.

Ungaria își consolidează astfel imaginea de aliat al Rusiei după ce Budapesta s-a împotrivit până în ultimul moment adoptării în UE a unor sancțiuni majore la adresa Rusiei.

Guvernul Orban este considerat de mulți dintre aliații NATO drept ”calul troian” al Rusiei în NATO și UE, Budapesta neavând de altfel acces la toate informațile clasificate în alianța trans-atlantică.

Decizia fusese anunțată în avanpremieră de ministrul de externe Peter Szijjarto, în timpul unei vizite în Kosovo, potrivit Agerpres.

‘Motivul luării acestei decizii este acela că astfel de transporturi ar putea deveni ţinte ale unor acţiuni militare ostile şi (…) noi trebuie să asigurăm securitatea Ungariei (…) şi că nu vom fi atraşi în acest război’, a declarat Szijjarto după întrevederea cu ministrul de externe al Kosovo, Donika Gervalla.