Ungaria. Viktor Orban anunță suprataxarea băncilor și a multinaționalelor, pentru a susține bugetul și pentru a subvenționa prețul energiei.

345

Premierul ungar Viktor Orban, care și-a menținut puterea în stat prin declararea stării de urgență ieri, în contextul războiului din Ucraina, a declarat că marile companii, de la cele din domeniul energiei la cele aeriene, vor trebui să-și predea “profitul suplimentar” pentru a susține bugetul aflat în dificultate al națiunii.

Astfel, industria bancară, companiile de asigurări, energie, comerț cu amănuntul, telecomunicații și cele aeriene, sectoare dominate de multinaționale, vor fi nevoite să-și transfere “cea mai mare parte a profitului suplimentar” în 2022 și 2023, pentru a finanța subvenții la prețul utilităților și costul modernizării forțelor armate, a spus Orban într-un mesaj video miercuri.

Noi cerem și ne așteptăm ca cei care au obținut profituri suplimentare în această perioadă de război să ajute oamenii și să contribuie la bugetul apărării naționale”, a spus Orban.

Nu este prima dată când Orban impune taxe speciale băncilor și altor sectoare ale economiei pentru a astupa găuri în bugetul de stat. După 2010, prim-ministrul Ungariei a stabilizat economia printr-o serie de taxe asupra băncilor, comerțului și firmelor energetice, care au contribuit la reducerea deficitului, dar au deteriorat relațiile cu investitorii.

Confruntat cu o creștere a inflației, liderul naționalist impusese anterior plafoane la prețurile alimentelor de bază, combustibililor și creditelor ipotecare, pe lângă plafonarea facturilor la energie.

SURSĂbiziday