Uniunea Europeană refuză să aprobe o cerere a Marii Britani de a-i livra vaccinuri împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford produse la o instalaţie în Olanda, dezvăluie un oficial european, relatează Reuters, citată de News.ro.

Marea Britanie îşi vaccinează populaţia mult mai rapid decât statele membre UE, din care a ieşit, iar accesul la vaccin constituie un subiect de tensiuni între cele două părţi, care se suspectează reciproc de blocarea exporturilor.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford este fabricat la o instalaţie din Leyde, în Olanda, de subcontractantul Halix.

Această instalaţie este desemnată drept un furnizor de vaccin în contracte încheiate de AstraZeneca atât cu Marea Britanie, cât şi cu UE, însă producţia nu a fost încă validată la nivelul UE.

”Britanicii insistă asupra faptului că instalaţia de la Halix din Olanda trebuie să le livreze (vaccinul împotriva covid-19) produs acolo. Nu merge aşa”, a declarat acest oficial european duminicăpentru Reuters.

”Ceea ce se produce în fabrica de la Halix trebuie să meargă în UE”, subliniază el, dând asigurări că Bruxelesul nu încalcă niciun contract.

Britanicii insistă asupra faptului că este necesar ca aceste contracte să fie respectate.

”Comisia Europeană ştie că restul lumii se ută la ea, la modul în care se comportăîn acest subiect, iar dacă rupe angajamente şi contracte este un lucru păgubos pentru un ansamblu comercial care se mândreşte cu statul de drept”, a declarat la Sky News ministrul britanic al Apărării Ben Wallace.

El comenta o ameninţare a preţedintei CE Ursula von der Leyen de a bloca exportul de vaccin împotriva covid-19 din UE în Marea Britanie.

AstraZeneca nu a cerut încă o autorizare de producţie în UE la instalaţia Halix, însă oficialul european şi o a doua sursă europeană declară că dosarul este în curs.

Fără această undă verde, vaccinul produs în această instalaţie nu poate fi administrat locuitorilor UE.

Reuters scrie că a consultat un document intern aparţinând AstraZeneca, care arată că laboratorul suedezo-britanic se aşteaptă să obţină această autorizaţie europeană la 25 martie.

AstraZeneca a refuzat să spună câte doze a depozitat până în prezent la instalaţia Halix.